Gå til indhold

Tour de Grundvand: Anders cykler for vores vand 

Den 26. maj lyder startskuddet til Tour de Grundvand, der er en 750 kilometer cykeltur gennem Jylland og Fyn. Undervejs er der vandpauser ved lokale vandværker, for formålet med turen er at give danskerne et anderledes indblik i vores vandforsyning.  

Anders Juhl Kallesøe er en cykelentusiast, der i år tager på sin hidtil største udfordring: Tour de Grundvand.  

Kombinationen af cykeltur og grundvand kommer ikke helt ud af ingenting. For Anders er vel det man kan kalde for en vaskeægte grundvandsnørd. Til dagligt er han grundvandsgeolog hos NIRAS – og så er han engageret i bestyrelsen i det lokale vandværk i Malling. 

Cykelturen, der forventes at tage godt to uger, er derfor en perfekt måde at kombinere hans interesser for cykling i naturen med geologi og grundvand.   

”Jeg har længe leget med tanken om en længere cykeltur rundt i Danmark, hvor der er tid til at se forskellige landskaber og natur. Så hvorfor ikke kombinere det med min faglighed og benytte turen til at få et indblik i drikkevandet, hvis oprindelse i høj grad også skifter afhængig af, hvilke dele af Danmark, man bevæger sig igennem. Med turen håber jeg, at jeg gennem mine besøg kan inspirere andre og være med til at formidle, hvorfor det er vigtigt at passe på vores drikkevand”, siger Anders Juhl Kallesøe.  

Den ca. 750 kilometer lange rute for Tour de Grundvand starter i Sønderjylland, snor sig igennem Fyn og slutter i Nordjylland.  

Følg med i Tour de Grundvand på Danske Vandværkers Facebook

Vandpauser ved lokale vandværker 

Undervejs vil Anders besøge en række vandværker og møde lokale vandværksfolk eller fagfolk, der arbejder med at sikre rent drikkevand til forbrugerne.  

”Vores vandværker er kritisk infrastruktur og vores grundvandsressource er under stadig større pres fra flere sider. Tour de Grundvand er derfor også en anledning til at lytte og dele erfaringer. Der venter helt sikkert nogle spændende samtaler med nogle mennesker, som har meget på hjertet og som brænder for drikkevandsområdet. Det glæder jeg mig til”, fortæller Anders Juhl Kallesøe.  

For Anders Juhl Kallesøe handler det om at bruge vandpauserne til at bidrage til en øget opmærksomhed og interesse for vandforsyningen. 

”Det er min klare fornemmelse, at mange har fået øjnene op for de udfordringer vores drikkevand står overfor. Desværre er det på en dyster baggrund, fordi der konstateres flere og flere miljøfremmede stoffer i grundvandet. Jeg håber, at turen kan være endnu et lille indspark til forståelsen af, hvorfor grundvandsbeskyttelse er vigtigt nu og for fremtidige generationer”, siger Anders Juhl Kallesøe og fortsætter: 

”Måske det endda kan inspirere andre til at engagere sig i vandforsyningen. Vi skal veksle opmærksomheden omkring vores drikkevand til et lokalt engagement med fokus på fælles ejerskab. Heldigvis er vi gode til andelstanken i Danmark, og jeg tænker, at netop det lokale engagement, som man får gennem forbrugereje, er med til at skabe en værdifuld ejerskabsfølelse om drikkevandet”.  

Vil du følge med?  

Heldigvis behøver man ikke selv cykle 750 kilometer for at få del i de mange gode oplevelser, som der venter Anders på Tour de Grundvand.  

På Danske Vandværkers Facebook og LinkedIn kan du følge hans rejse gennem Danmark. Hvis du ikke allerede følger os, er her derfor en god anledning til at gøre det.

Udgivet 08. maj. 2023