Gå til indhold

Efter Tour de Grundvand: Vi kan lære meget af hinanden 

Efter to ugers cykeltur er Tour de Grundvand nået til vejs ende. Undervejs har Anders Juhl Kallesøe holdt vandpauser ved lokale vandværker, for at give danskerne et anderledes indblik i vores vandforsyning.

Sommervejret har i den grad været med Anders Juhl Kallesøe, der fra 26. maj til 9. juni har cyklet omkring 850 kilometer i forbindelse med Tour de Grundvand.

”Det har været en rigtig god oplevelse. Vejret har været helt fantastisk – og så har vi bare et godt cykelnet i flere områder med cykelstier, der hænger godt sammen. Jeg har været på både småveje i de bølgende landskaber i det fynske, og grusstier i klitlandskaberne i Thy og Jammerbugt som var nogle af de cykelmæssige højdepunkter på turen”, siger Anders Juhl Kallesøe.

Vandpauserne undervejs har for hovedpersonen selv understreget, hvor meget landets forsyninger har tilfælles, selvom de ser forskellige ud.

”Jeg har besøgt nogle vidt forskellige mennesker – og set nogle vidt forskellige vandforsyninger. Undervejs har jeg hørt om alt fra de store samfundsudfordringer til de helt lokale problematikker. Men trods forskellene er der stadig nogle udfordringer og muligheder, som går igen hos både det store vandselskab og det lille forbrugerejet vandværk. Og dem skal vi samarbejde om, for der er innovative løsninger hos både de store og små, som vi kan få glæde af at dele med hinanden. Hele formålet har også været at få sat nogle gode eksempler i spil – det er altid lærerigt. Vi kan alle lære noget af de vandværker, der har løst nogle udfordringer på en ny måde eller gjort en ekstra indsats”, forklarer Anders Juhl Kallesøe.

Hvad vil du særligt huske fra turen?

”Menneskerne og deres store engagement. Hele vejen rundt er jeg blevet mødt af mennesker, der brænder for drikkevandsområdet – og det er netop det engagement, der er unikt ved vores vandforsyning. Uanset om vi snakker den basale vandproduktion, sammenlægninger, skovrejsning, solcelleanlæg eller grundvand til varmeindvinding, har de alle været utroligt engageret i netop det emne, som de har beskæftiget sig med. Der tror jeg, at vi skal blive bedre til at bruge hinandens engagement og viden”, siger Anders Juhl Kallesøe og fortsætter:

”Som ved Ådalens Vandforsyning, hvor de om nogen har formået at få det bedste ud af hinanden gennem en sammenlægning, som de alle har kunne se lyset i. Den proaktivitet, som de viser, kommer dem selv til gode, og det er et eksempel vi andre skal spejle os i”.

Hvad tager du med hjem til Malling Vandværk?

”Rekruttering er en gennemgående udfordring hos vandværkerne. Det er også en velkendt udfordring hos os på Malling Vandværk – og det er på en eller anden måde hele udgangspunktet for Tour de Grundvand, for jeg vil gerne forsøge at bidrage til en interesse for vandforsyningen. Hvis vi kan øge opmærksomheden omkring vores lokale vandværk, kan det forhåbentligt danne grundlag for et bredere engagement og understøtte for eksempel rekrutteringen til bestyrelsesarbejdet fremadrettet”, siger Anders Juhl Kallesøe

Bliv en del af dit lokale vandværk

Vil du også være med til at sikre rent drikkevand i dit lokale område? Mød op til vandværkets generalforsamling eller tag en snak med formanden for vandværket.

”De seneste år tror jeg, at mange har fået øjnene op for de udfordringer vores drikkevand står overfor. Desværre er det på en dyster baggrund, fordi der findes flere og flere miljøfremmede stoffer i grundvandet. Jeg håber, at mine vandværksbesøg har givet bare en lille smule forståelse for, hvorfor grundvandsbeskyttelse er vigtigt nu og for fremtidige generationer”, siger Anders Juhl Kallesøe og fortsætter:

”Og så håber jeg, at opmærksomheden kan blive vekslet til et lokalt engagement for vores drikkevand, for det er vigtigt, at der også i fremtiden er en interesse og lyst til at passe på vores gode drikkevand”.

Ruten:

  • 26. maj: Broager Vandværk
  • 28. maj: Midtfyns Vandforsyning
  • 29. maj: Strib Vandværk
  • 30. maj: Ådalens Vandforsyning
  • 1. juni: DIN Forsyning
  • 2. juni: Borris Vandværk
  • 5. juni: Klimatorium
  • 6. juni: Vestervig Vandværk
  • 7. juni: Klitvand
  • 8. juni: Aabybro Vandværk
  • 9. juni: Hjørring Vandselskab
Udgivet 12. jul. 2023