Gå til indhold

Det skriver pressen

Følg med i hvad medierne skriver om vandbranchen og Danske Vandværker

Regulering af vandsektoren med større flyvehøjde og i et strategisk perspektiv
Selvfølgelig skal naturlige monopoler reguleres, så der fra politisk side opnås en indsigt og der kan sættes en retning ikke mindst i forhold til forbrugernes økonomi. Hvis ”flyvehøjden” og mindsettet i en sådan regulering justeres, kan målene fastholdes samtidig med, at de rette kræfter sættes fri til et andet politisk ønske nemlig bidraget til eksporten.
Energy-supply.dk, 30-11-2022

Dansk Affaldsforening bekymret over PFAS og kræver totalforbud
Undersøgelser tyder på, at de fleste PFAS-stoffer destrueres på forbrændingsanlæg. Men det kan ikke siges med sikkerhed, hvilket giver bekymring hos Dansk Affaldsforening.
Energy-supply.dk, 28-11-2022

Renseanlæg kan levere vand til PtX – og få varme og ilt retur
Og her må brintbranchen og andre aktører sørge for at skaffe det ekstra vand på den mest bæredygtige facon – uden at gøre indhug i drikkevandet. Få fuld adgang til WaterTech Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. …
Ing.dk, 24-11-2022

Grundvandsprisen 2022 går til…
Vi uddeler hvert år VandCenter Syds Grundvandspris på 50.000 kr. for at belønne dem, der gør en særlig indsats for det danske grundvand. I år går prisen til Anders Buur Bækgaard. 
Vandcenter.dk, 25-11-2022

Vandselskaber: Paradigmeskift skal sikre rent drikkevand til danskerne
Debat: Kvaliteten af rent drikkevand falder. I stedet for at lede efter skurken bag, bør der i stedet foretages et paradigmeskift, hvor vandværkerne får kontrol over aktiviteterne på de arealer, hvor drikkevandet bliver dannet, mener bestyrelsesformænd Daniel Vestergaard og Per Clausen.
altinget.dk, 18-11-2022

Energikrise forsinker rensning: 325 kilo opløsningsmidler truer drikkevand og skal fjernes med damp
Under en gammel højtalerfabrik i Midtjylland ligger 325 kilo giftige kemikalier. Med den relativt sandholdige geologi kan det betale sig at skyde damp ind i depotet. Det sker dog først til maj pga. de høje energipriser.
watertech.dk, 17-11-2022

KL: Her er vores grønne ønsker til en ny regering
Debat: Politikerne bør tænke kommunerne ind i den grønne omstilling. For med en håndsrækning fra Folketinget kan kommunerne sikre Danmarks grønne fremtid, skriver Birgit S. Hansen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
altinget.dk, 17-11-2022

Rekordhøje PFAS-overskridelser i grundvand under lille brandstation midt i storby
Summen af fire PFAS er overskredet mere end 3.200 gange på en nedlagt brandstation i København – det er blandt de største i byområder. Der er især risiko for et nærliggende vandløb, men også for drikkevand, selv om Københavns Kommune afviste det i første omgang.
watertech.dk, 17-11-2022

Billig oprensning testes: 10.000 planter skal fjerne PFAS-forurening fra vand
Planter i vandløb ser ud til at være en billig og effektiv metode til at fjerne PFAS, især de kortkædede som andre oprensningsmetoder har bøvl med. Et nyt demonstrationsprojekt ved Stockholm skal afprøve effektiviteten.
watertech.dk, 17-11-2022

I Søndervig hiver Lalandia varme ud af drikkevandet
Kan det også være en løsning i gaspris-pressede landsbyer? Landdistrikterne er i klemme på grund af voldsomt stigende energipriser. Nu rækker Ringkøbing-Skjern Forsyning hånden frem til dialog.
folkebladetlemvig.dk, 17-11-2022

Store omkostninger resulterer i fusion mellem vandværker på Djursland
Et mindre vandværk ved Ommestrup i Syddjurs Kommune fusioner med et vandværk i nabobyen. Formanden begrunder det med stigende priser.
cleantechwatch.dk, 16-11-2022

Naturstyrelsen bidrager til overblik over PFAS- forurening
I november går en stikprøveundersøgelse i gang for PFAS-forurening på en række af statens naturområder. Stikprøverne skal være med til at give et overblik over mulig forekomst af PFAS i græs og vand på arealer tæt på havet.
naturstyrelsen.dk, 15-11-2022

Børn planter træer
Elias og vennerne har plantet 3200 træer i Eriksborg – her kommer skov før huse
Tirsdag gav skoleelever en hjælpende hånd, da der skulle plantes tusindvis af træer i den nye bydel i Silkeborg.
tvmidtvest.dk, 15-11-2022

Kogepåbud ophævet for Fællespumpestation Skellerup Enge
På baggrund af resultaterne på de opfølgende drikkevandskontroller fra Fællespumpestation Skellerup Enge har Syddjurs Kommune i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed ophævet kogepåbuddet, som blev udstedt til vandværket den 7. november 2022.
syddjurs.dk, 15-11-2022

Ore Vandværk knuser kalken i vandet
Vandværket har fået monteret et anlæg, der ændrer vandets karakter. Vi kender godt de tilkalkede kaffemaskiner, kalkpletterne i brusekabinen og kalkresterne rundt i kanten af vandhanen, der både kræver knofedt og kalkfjerner at komme til livs. Nu har Ore Vandværk monteret et særligt anlæg – en slags “kalkknuser”, som skal mindske generne med kalksten i vandet.
folketidende.dk, 13-11-2022

Evighedskemikalier fundet i dansk regn: – Vi er alt for sent ude, siger bekymret professor
TV 2 indsamlede regnprøver forskellige steder i landet og fik dem testet for evighedskemikalier. Fire ud af fem prøver indeholdt spor af PFAS.
Der er snart ingen steder at gemme sig for de såkaldte evighedskemikalier.
Stofferne, der går under fællesbetegnelsen PFAS, er fundet i drikkevandet flere steder i Danmark, hvilket har medført lukningen af en række vandboringer.
tv2.dk, 13-11-2022

Ugens vand: Flere trusler mod drikkevandet – og mod klimaforhandlingerne
PFAS, pesticider, bakterier… Drikkevandet i Danmark er under pres, men der er dog også godt nyt, og det er jo værre i udlandet – der også rammes hårdest af klimaændringerne og mangler penge til tilpasning. Og så er der to skridt frem og et tilbage på renseanlægsområdet.
watertech.dk, 11-11-2022

Juraeksperter: Miljøstyrelsen reagerede for langsomt på PFAS-forurening
I Korsør-sagen der startede hele PFAS-skandalen, kunne Miljøstyrelsen have reageret flere år før, fordi der ikke var god kemisk tilstand i vandområdet, påpeger eksperter i miljøjura. Professor mener dog, at det især er lovgivningen, der halter. Miljøstyrelsen afviser kritikken.
watertech.dk, 10-11-2022

Politiker er træt af drikkevandsrapport

Kalder den en skræmmekampagne: – Man prøver at male fanden på væggen
I de seneste fem år er der fundet pesticidrester i 27 procent af de undersøgte drikkevandsboringer i Vejen Kommune, viser rapporter fra Danmarks Naturfredningsforening. Udvalgsformand Vagn Sørensen kalder opgørelsen en skræmmekampagne og forsikrer om, at drikkevandet er i orden.
jv.dk, 07-11-2022

Pesticider i Tårnbys drikkevand: »Det er foruroligende«
I løbet af de seneste fem år er der blevet foretaget seks drikkevandsboringer i Tårnby Kommune, og der er fundet pesticider i 100 pct. af dem.
netavisen.dk, 07-11-2022

Drikkevandet i Skagen skal analyseres mere
Nye analyser viser, at råvandet i Skagen overskrider kvalitetskrav for PFAS, og flere undersøgelser tyder på, at forureningen kommer fra havet.
ligeherognu.dk, 07-11-2022

Over 60 såret efter konflikt
Franske landmænd slås om adgang til nye vandreservoirer. Forrige weekend oplevede Frankrig et voldeligt sammenstød mellem politiet og modstandere af opførslen af et vandreservoir til landbrugsvanding, der beskyldes for kun at komme de meget store landbrug til gode.
landbrugsavisen.dk, 07-11-2022

Giftigt havskum blæser ind over land: Nu forbydes andejagt
Nu forbyder Naturstyrelsen andejagt på Agger Tange i Thy i Nordjylland. Der er nemlig fundet sundhedsskadelige PFAS-stoffer i kødet fra ænder på Agger Tange.
bt.dk, 05-11-2022

Jubler over fund af “det reneste” grundvand efter 25 års søgen
En række boringer i Varde Kommune er blevet lukket på grund af fund af pesticider. Nu kan 20.000 forbrugere se frem til, at stort reservoir med urørt drikkevand kommer i brug.
tvsyd.dk, 05-11-2022

Advarsel: Nyt boligområde kan få alvorlige konsekvenser for drikkevandet
Der er stor risiko for, at borgerne i Aabybro må købe vand på flaske, advarer vandværksbestyrelse. Et scenarie, hvor borgerne må ty til en plastikflaske, når de skal have et glas vand, kan meget vel blive fremtidens virkelighed i Aabybro. Det mener Aabybro Vand. “Vi er oprigtigt bekymrede for, om vi kan sikre rent vand til kommende generationer”, siger bestyrelsesformand for Aabybro Vand, John Trudslev.
nordjyske.dk, 05-11-2022

Flertal for markant bedre beskyttelse af drikkevandet – der oplever stigende pres
Ugens vand: Vandet fyldte stadig mere i valgkampen, nu vil branchen være med til at udforme den konkrete politik. Og så var der nye eksempler på drikkevandsproblemer; fra små bakterier til store klimaændringer.
watertech.dk, 03-11-2022

Ingen PFAS i drikkevandet fra Hadsund Vandværk a.m.b.a.
”Forbrugerne kan med ro i sindet drikke vores vandværksvand.
Vandanalyser viser, at der ikke er fundet PFAS-forbindelser i vores drikkevand”, udtaler Claus Bager Jensen, driftsleder ved Hadsund Vandværk a.m.b.a.
fjordavisen.dk, 03-11-2022

Vandbranchen har brug for et fælles LCA-værktøj
Bæredygtighed er gået fra at være et buzzword til at være uundgåeligt på tværs af brancher – men det er stadig et ‘fluffy’ og ukonkret begreb for de fleste.
watertech.dk, 03-11-2022

Vandværker opfordrer ny regering til hurtig handling på drikkevandsområdet
Direktør i Danske Vandværker er bekymret for, at vandområdet vil blive tabt på gulvet i regeringsdannelsen og efterlyser hurtig handling fra en kommende regering.
cleantechwatch.dk, 02-11-2022

Herlev Hospital melder ud efter vandforurening
Efter en uge med inficeret drikkevand i Herlev har Herlev Bladet spurgt, om det er blevet bemærket på sygegangene.
herlevbladet.dk, 02-11-2022

Tørken i Nordamerika kan ændre kontinentet
Tørke er ved at blive normalen for det sydvestlige Nordamerika, og der er ingen udsigter til, at det ændrer sig.
ing.dk, 02-11-2022

En 32.000 kroner dyrere elregning giver en større vandregning: Det smadrer vores budgetter
Hos Ulfborg Vandværk har de set sig nødsaget til at hæve afgiften på vand, da fremtidige investeringer ellers ville blive truet.
ringkøbingskjerndagbladet.dk, 02-11-2022

Debat: Drikkevandet har brug for mere handling og mindre snak
Der skal dyrkes grundvand på særlige områder, og der skal laves en national strategi og handlingsplan for PFAS, lyder det fra direktør i Danske Vandværker, Susan Münster.
cleantechwatch.dk, 01-11-2022

Danmarks Miljøportal skal hjælpe med i EU’s store vandforskningsprojekt Water4All
Danmark er førende i digital infrastruktur omkring vanddata, og skal derfor være med i det enorme europæiske forskningssamarbejde, Water4All, hvis mål er at finde frem til hvordan vi bedre håndterer vandmasser og forsyner kloden med vand af tilstrækkelig høj kvalitet.
miljøportal.dk, 01-11-2022

Ny rapport viser vejen til 30 procent beskyttet natur i Danmark

Så meget skal landbrug og skovbrug reduceres. Landbrugsarealet skal mindskes med omkring 12 procent, hvis Danmarks mest optimalt skal levere 30 procent beskyttet natur, viser ny rapport fra Aarhus Universitet. Men så vil vi også se en biodiversitet i fremgang, lyder det fra forsker bag rapporten.
altinget.dk, 01-11-2022