Gå til indhold

Når vand kommer på museum 

Af Benedicta Pécseli, museolog, bestyrelsesmedlem i Varnæs Vandværk 

Vand er ikke for fastholdere. I flydende form må vi tage kopper og kander i brug, når vi bærer det fra vandhane til bordet. Vil vi beskrive det, må vi forholde os til de andre former H2O kan indtage – fast form eller gas – eller med andre ord: Is og damp. 

Vand findes overalt. 80 procent af kroppen er vand, trefjerdedele af kloden er vand, og i jordens indre kappe er der mere vand i form af krystaller, end der er vand i verdenshavene.  

I Danmark skal vi ikke bekymre os om at have drikkevand nok, vores vandreservoirer vil være fyldte i mange generationer fremover. Men adgangen til drikkevand er truet andre steder på kloden, og mange må gå langt for at få vand til dagligdagen.

Vand er ikke bare vand. Vand er kræfter. Tænk bare på bølger, strømme eller stormflod. Vand er også socialt liv. Vand er en ressource, der binder os sammen, og i andre sammenhænge adskiller os. Der er for eksempel 2,2 mia. mennesker i verden, som ikke har adgang til rent og sikkert drikkevand. 

I Polen er vand kommet på museum 

Kan man fange vandet ind og komme det på museum? Det har man gjort på Hydropolis – et vandmuseum i Wrocław i Polen. Og det er lykkes med bravur.  

Museumsbygningen er byens gamle vandværk, og museet ligger i det tidligere underjordiske vandreservoir fra 1890. 

Kom tørskoet ind på museet 

Fronten på Hydropolis består af en vandprinter. Det vil sige et næsten 47 meter langt vandgardin, hvis mønster skifter, mens vandet falder i fine stråler. Gardinet åbner sig, så du kan komme tørskoet ind igennem hoveddøren, hvor der står en cylinder med en strømhvirvel i bevægelse. Den fanger blikket hos både børn og voksne.

På Hydropolis kan man se, lytte, røre og læse – på engelsk – og opleve og involvere sig gennem syv temaer med hvert sit store og særegne areal.  

Vandforsyning og planeten 

Et af temaerne er selvfølgelig viet til vandværket og vandforsyningen i Wrocław. Illustrationen er på indersiden af en rund tunnel, så man skal bevæge sig for at forstå den kompleksitet, der er forbundet med at distribuere rent vand til byens knapt 675.000 borgere. 

Et andet tema er planeten, hvor man i en rund sal med en rund bænk ser en animation af den allerfjerneste fortids dannelse af vand på et 360 graders lærred. En jordklode på to meter i diameter hænger midt i rummet og viser tidevandsbølgen, som er en stor fælles oceanisk bølgebevægelse. Det er ikke bare betagende, men bevægende at opholde sig i dette rum. Et rum for stille eftertænksomhed på den installerede bænk. 

Det dybe hav 

Det gyselige og uhyggelige går man ikke glip af på Hydropolis. Et af temaerne handler om skabningerne i det dybeste hav. Dér hvor, der aldrig kommer lys. Skabningerne er genskabt og fremvist i boble-montre, som går ud fra væggen, så man kan se det udstillede dyr fra alle sider. I overgangen til salen med livet i oceanerne hænger en stor model af en hval ned fra loftet, så du med din egen krop til sammenligning kan få en fornemmelse af dyrets størrelse. 

Der selvfølgelig også er et tema om, hvordan mennesket igennem tiderne har mestret vandet, så det kunne blive til en ressource for den enkelte, for produktion og for fællesskab. Der vises pumper, vandmøller, vandure, turbiner og deslige. At tæmme vand er en del af den civiliserende proces. 

Et vigtigt tema handler om mennesket og den spirituelle verden. Ikke blot er vand en forudsætning for liv. Vand har også betydning i den åndelige verden, og i et rum fortælles der om de fem store religioners forståelse af vand. 

Vand er mere end en ressource eller middel til et socialt liv og fællesskaber. Vand er magisk! Livet i og med vand er fascinerende. Et besøg på Hydropolis giver mange perspektiver på det vand, vi i Danmark betragter som en selvfølge, når vi vasker hænder eller hælder vand på kartoflerne. 

Verdensmål

FN’s Verdensmål nr. 6 handler om vand: Universel adgang til vand og sanitet for alle, og at det forvaltes bæredygtigt.  

Et flagskib i UNESCOs Intergovernmental Hydrological Programme er GNWM. Det vil sige ”Det globale netværk af Vandmuseer”. Netværket blev formaliseret i 2018 og består i dag af 56 museer, der har ca. 20 millioner gæster om året. 

Udgivet 08. feb. 2024