Teknisk Forum runder 10 år
I juni 2014 mødtes medlemmerne af Teknisk Råd – senere kendt som Teknisk Forum – for allerførste gang. Forud var der på foreningens fem regionale generalforsamlinger valgt 10 medlemmer – to fra hver region.
“I Region Øst, som jeg kommer fra, var der kampvalg til de to poster”, husker Niels Rasmussen, der siden start har været formand for Teknisk Forum.
Fra Råd til Forum
“Efter et par år skiftede vi navn til Teknisk Forum, så det bedre matcher, det vi er: Landsbestyrelsens arbejdende udvalg. Landsbestyrelsen beder os om at undersøge faglige temaer, og vi leverer anbefalinger og input, som bliver til idekataloger, der kommer alle medlemmer til gavn”, fortæller Niels Rasmussen
Mest bredde, mindre dybde
“Regionalt kan der være forskel på de emner, vandværkerne har på dagsordenen. Samtidig skal vi ramme en bred vifte af både små og store vandværker med meget forskellige udfordringer. Heldigvis repræsenterer medlemmerne i Teknisk Forum denne bredde, og den erfaring og viden tager vi selvfølgelig med i betragtningen, når vi udarbejder anbefalinger, inspiration og idekataloger”, siger Niels Rasmussen.
På 10 år er det blevet til mange anbefalinger fra Teknisk Forum – og flere er på vej i form af publikationer, der kan hentes på foreningens hjemmeside. Niels Rasmussen nævner i flæng nogle af de største kioskbaskere såsom Energisparekataloget, Samarbejde- og sammenlægningsguiden med gode råd til, hvad man skal være opmærksom på, og Det Topmoderne Vandværk, som er en skitse af et vandværk med mulighed for at klikke på de forskellige komponenter og få mere viden og gode råd.
“Personligt synes jeg, at ‘Det Topmoderne Vandværk’ er et af de mere vellykkede værktøjer fra vores hånd”, siger Niels Rasmussen.
Samfundet udvikler sig og vandbranchen følger med
Udviklingen går i retning af, at der kommer flere og flere opgaver, der skal klares på et vandværk – det gælder både i driften, administrationen og omkring forsyningssikkerheden.
“På vandværkerne skal vi håndtere vandanalyser af flere nye pesticider og PFAS, ligesom behovet for videregående vandbehandling kan blive større. Det kræver viden om nye metoder.
Og så har vi vel næppe set andet end toppen af isbjerget, når vi taler om digitalisering, og hvordan vi kan bruge den nye teknologi”, siger Niels Rasmussen og peger på at med digitaliseringen følger øgede krav til it-sikkerhed og rapportering til myndighederne om, hvordan man passer på sin produktion og sine data.
Arbejdet i forummet
Og netop i år – og sikkert også de kommende år – vil digitalisering og NIS2, stå på landsbestyrelsens smørrebrødsseddel over emner, som skal adresseres. For eksempel dataindsamling, og hvad man kan bruge data til suppleret med info om digitale værktøjer, der kan optimere driften.
“Der er tale om, at foreningen måske vil nedsætte en AI ekspertgruppe bestående af dataeksperter, der kan trænge dybere ned i emnet, end vi kan. Teknisk Forum fortsætter med at arbejde med de digitale værktøjer, der allerede findes og muligheden for at implementere dem”, fortæller Niels Rasmussen.
Teknisk Forum mødes fire gange om året, og alle har forberedt sig ved at under- søge og afprøve forskellige metoder og udstyr. På møderne udveksles og samles erfaringerne. Af og til er der også inviteret en ekspert til at belyse et emne.
“Jeg synes, at vi har et utroligt godt samarbejde med både landsbestyrelsen og sekretariatet, som altid er velvillige, når vores input skal omsættes til brugbare idekataloger og guides.
Er det svært at finde kandidater?
Niels Rasmussen tæller hurtigt på fingrene og kommer frem til, at tre medlemmer går igen fra den oprindelige besætning.
“Jeg synes ikke, at det er svært at finde folk, der gerne vil øse af deres viden og erfaring. Der var en periode, hvor det var vanskeligt at få valgt to medlemmer på Fyn, men nu er der heldigvis fuld besætning hele vejen rundt”, siger Niels Rasmussen.
Han opfordrer alle til at møde op på de regionale generalforsamlinger, hvor Teknisk Forum afgiver beretning om årets arbejde, og hvor der er valg til forummet.