Gå til indhold

Nu kan I nemmere informere via e-Boks

Bragt i Vandposten, november 2022.

Nu kan I bruge e-Boks til at informere jeres forbrugere udelukkende ved at bruge forbrugernes adresseoplysninger.  

Nu kan I sende regninger, invitere til generalforsamlinger og aflæsning af målere via e-Boks. Desuden kan I bruge e-Boks til at varsle både planlagte og uplanlagte forsyningssvigt – det sidstnævnte kræver dog tilkøb af en varslingsservice gennem firmaet Blue Idea. 

Hvorfor er e-Boks en fordel?  

Der er flere fordele ved at bruge e-Boks. Blandt andet er det billigere og mere miljøvenligt med digital post, og det bidrager til mere effektive og digitaliserede arbejdsprocesser på vandværket.   

En undersøgelse, som analysevirksomheden Voxmeter har foretaget for e-Boks viser, at løsningen kan hjælpe vandværkerne med at få deres forbrugere i tale og med at nå ud til flere forbrugere med vigtig information.   

“Undersøgelsen viser, at omtrent en tredjedel af danskerne ofte sletter e-mails uden at læse dem. Det fortæller os, at mail ikke altid er den optimale kommunikationskanal – formentlig fordi mange er skeptiske over for mails, hvor de ikke kender afsenderen, og af den grund tror, at der er tale om spam eller phishing”, siger Kim Konstantin Sølbeck, vækstdirektør i e-Boks.   

Han peger på, at undersøgelsen viser, at knap 30 procent ikke kender navnet på deres vandværk eller forsyningsselskab. 

“Vi er vant til at få digital post i e-Boks fra banken, kommunen eller sundhedsvæsenet. Men hidtil har persondatareglerne forhindret, at forsyningsbranchen, hvor man ofte ikke kender forbrugernes CPR-numre, kan kommunikere via e-Boks. Vi har ryddet den forhindring af vejen, fordi vi nu kan bruge forbrugernes adresseoplysninger, forudsat, at de giver deres samtykke hertil”, fortæller Kim Konstantin Sølbeck.     

Hvordan kan man komme i gang?  

Kim Konstantin Sølbeck fortæller, at man ikke kan købe løsningen direkte hos e-Boks.  

“For et mindre eller mellemstort vandværk kan det bedst betale sig at kontakte sin sædvanlige leverandør af fagsystemer for eksempel forbrugsafregning eller økonomisystem. Den vej igennem kan man koble sig på e-Boks”, siger Kim Konstantin og fortsætter:   

“P.t samarbejder vi med nogle af de mest udbredte fagsystemer, blandt andet Blue Idea, ISTA og EG, og er i dialog med flere. Men hvis man selv vil integrere e-Boks-løsningen i sit fagsystem, kræver det at vandværket har en vis størrelse for at det kan betale sig. Vi har regnet på det og vandværket skal have minimum 40-50.000 forsendelser om året. Er man oppe i den størrelsesorden kan det godt betale sig at integrere e-Boks i sit eget it-system. Ellers skal det være fagsystemleverandøren eller f.eks. en distributør, der håndterer e-Boksintegrationen”.  

Informationer, der kan sendes via e-Boks  

  • Regninger, som kan betales direkte i e-Boks   
  • Indkaldelse til og referat fra generalforsamling  
  • Måleraflæsning  
  • Varslinger om planlagte og uplanlagte nedbrud. Varslinger kan dog kun foregå – det foregår gennem varslingssystemet Blue Idea, som sender sms-varslinger, men også kan håndtere varslinger via e-Boks.  
Udgivet 17. nov. 2022