Ganløse Vandværk halverer vandspild gennem strategisk renovering
I løbet af de sidste fem år har Ganløse Vandværk gennemført en række omfattende renoveringer og strategiske initiativer, der har gjort det muligt at opdage og håndtere lækager markant hurtigere end tidligere.
Tilbage i 2019 stod Ganløse Vandværk over for en udfordring. De havde en vandspildsprocent på 12 procent, og det var derfor soleklart, at noget måtte gøres for at reducere det tab af vand, som ikke blot påvirkede økonomien negativt, men også var en belastning for miljøet.
Vandværkets bestyrelse tog derfor en beslutning om at igangsætte en strategisk indsats for at nedbringe vandspildet. Vi har snakket med Bo Otterstrøm, der er formand på Ganløse Vandværk, for at høre, hvordan de lykkedes med at reducere vandspildet.
Krav om opgradering af private jordledninger
Et af de mest betydningsfulde skridt i projektet var ændringen af takstbladet, som stillede nye krav til andelshaverne. For at sikre at private jordledninger var tidssvarende, blev det besluttet, at alle jordledninger skulle være af nyere dato (fremstillet af plast) eller udskiftes.
”Det er med til at minimere risikoen for vandspild fra gamle og utidssvarende jordledninger, som ofte er en skjult kilde til vandtab”, siger Bo Otterstrøm og fortsætter:
”Vi ville sikre, at renoveringen af hovedledningerne også kom andelshaverne til gode. Ved at stille krav om opgradering af de private jordledninger samtidig med vores arbejde kunne vi reducere vandspildet markant på de private ejendomme”.
Ny udbudspraksis skaber fordele for andelshaverne
For at støtte andelshaverne i at opgradere deres jordledninger ændrede Ganløse Vandværk også sin udbudspraksis. Entreprenørerne, der blev hyret til at renovere hovedledningerne, blev nu forpligtet til at give tilbud til alle andelshavere, hvilket gjorde det mere økonomisk fordelagtigt for dem at få udskiftet deres jordledninger.
”Det sikrede, at både vandværket og andelshaverne kunne drage fordel af de stordriftsfordele, som opstod i forbindelse med renoveringsprojekterne. På den måde kunne vi sikre bedre priser for andelshaverne og lette processen for dem, der ønskede at opgradere deres jordledninger”, forklarer Bo Otterstrøm.
Renovering og sektionering af ledningsnettet
Ganløse Vandværk har investeret 5.500.000 kroner i projektet, der blandt andet bød på en omfattende renovering af ledningsnettet, som blev baseret på en historisk analyse af brud, materialevalg og hovedledningernes alder.
”Vi gik systematisk til værks og udvalgte i samarbejde med vores rådgiver to boligområder, som havde brug for renovering. Det var vigtigt for os at prioritere de områder, hvor der var størst risiko for vand- spild. I alt blev 2.220 meter hovedledning udskiftet. Det svarer til 5 procent af vores samlede ledningsnet på 43 kilometer. Samtidig blev 165 private jordledninger udskiftet, hvilket svarer til 12 procent af andelshaverne”, siger Bo Otterstrøm og fortsætter:
“Udskiftningen af de private jordledninger var et tilbud til andelshaverne, som 98 procent valgte at takke ja til. De andelshavere, som enten ikke havde eller ønskede at få plastledninger, blev tilbudt at få monteret en målerbrønd i ubefæstet areal mod en betaling på 14.500 kroner, hvilket kun to andelshavere ønskede. Resten havde i forvejen plastledning eller fik det i forbindelse med renoveringen og betalte direkte til entreprenøren”.
Udover at fremtidssikre ledningsnettet, havde Ganløse Vandværk en ambition om at få et bedre overblik over deres forsyning.
”Vi installerede 81 nye hovedventiler på tværs af forsyningsområdet i forbindelse med renoveringerne. Det er en kæmpe hjælp for os, fordi vi nu kan sektionere ledningsnettet, så vi hurtigere kan lokalisere og håndtere vandspild”, forklarer Bo Otterstrøm.
Trods de mange investeringer, har projektet ikke medført en øget vandpris for forbrugerne. Ganløse Vandværk har i mange år haft et fokus på langsigtede investeringer – og derfor kunne renoveringerne klares gennem vandværkets opsparing.
Investeringerne gav pote
Fem år senere kigger Bo Otterstrøm nu tilbage på et vellykket projekt, der har halveret vandværkets vandspild.
”Det har været en omfattende proces, men at se vores vandspildsprocent falde fra 12 procent til 6 procent er en stor sejr for os, som vi er meget stolte over”, siger en begejstret formand, der i samme ombæring roser både rådgivere og entreprenører for det gode samarbejde.
Foruden de målbare resultater og gevinster har projektet også givet vandværksbestyrelsen en række værdifulde erfaringer.
”Når jeg tænker tilbage på projektet, er jeg særligt glad for, at vi integrerede private jordledninger som en option i entreprenørkontrakterne, samt beslutningen om at stille krav om nyere jordledninger i forbindelse med renovering af hovedledninger. Det resulterede i behovet for koordination mellem vandværk og grundejere og sikrede samtidig bedre priser for andelshaverne”, siger Bo Otterstrøm og fortsætter:
”En anden vigtig læring var vigtigheden af borgerdialog. Vi brugte et helt år på dialog med både bestyrelser og andelshavere, inden vi gik i gang med selve renoveringerne. Det var med til at sikre, at alle parter var involverede og engagerede i projektet. Det gav en mere gnidningsløs implementering”.