Gå til indhold

Fordobling i salg af PFAS-pesticider: Meget alvorligt problem

Helt afgørende, at der bliver sat en prop i kilden til TFA-forureninger, skriver direktører i vandbranchen.

Af Lise Lotte Toft, direktør i Danske Vandværker og Carl-Emil Larsen, administrerende direktør i DANVA, bragt i CleantechWatch fredag den 4. april.

På tre år er salget af PFAS-pesticider mere end fordoblet. Det skriver Dagbladet Information onsdag med henvisning til den nyeste udgave af Bekæmpelsesmiddelstatistikken, som Miljøstyrelsen udgiver.

Lige nu er Miljøstyrelsen i gang med at vurdere, om der er dokumentation for at forbyde flere af de aktivstoffer, der indgår i pesticiderne. Det arbejde blev sat i gang, da en rapport fra GEUS i december 2024 viste, at langt flere pesticider end hidtil antaget omdannes til TFA. TFA er en ultra-kort-kædet PFAS-variant, der umiddelbart ikke vurderes til at være lige så giftigt som de PFAS-stoffer, der allerede har fået sænket grænseværdierne. Udfordringen med TFA er dog, at man forventer at koncentrationen af dem bliver langt højere end de øvrige PFAS-stoffer. Og så er TFA under mistanke for blandt andet at skade evnen til at få børn.

Du kan læse Danske Vandværkers og DANVAs fælles udmelding om resultaterne i GEUS-rapporten her.

Det er meget alvorligt, at salget af PFAS-pesticider er steget så meget. Når man i landbruget bruger PFAS-pesticider, er der risiko for, at de utilsigtet siver ned og spreder sig til grundvandet. Det understreger, at det er helt afgørende, at der bliver sat en prop i kilden til TFA-forureninger. Samtidig har vi fuld tillid til myndighedernes samlede sundhedsfaglige vurdering. Her er det også vigtigt at understrege, at alle vandværker i Danmark overholder grænseværdien for TFA i drikkevandet.

Når salget af PFAS-pesticider nærmest eksploderer samtidig med, at myndighederne er i gang med at vurdere, om flere af aktivstofferne skal forbydes, så er der grund til bekymring.

Indsatserne for at sikre drikkevandet skal naturligvis spille sammen, så vi beskytter de områder, hvor vores grundvand bliver dannet. Der skal beskyttes markant mere areal, hvor grundvandet indvindes til drikkevand, end det er tilfældet i dag. Vi kan ikke længere acceptere konventionelt landbrug og andre forurenende aktiviteter indenfor de sårbare, grundvandsdannende områder.

Samtidig skal der sættes målrettet ind mod forureningskilden, for det skal selvfølgelig ikke være tilladt at sprede noget ud på jorden, der akut eller på sigt kan true grundvandet. Derfor bør myndighederne forbyde brugen af pesticider i indvindingsområder, det gælder også dem, som bliver omdannet til TFA. Vandselskaber og vandværker har brug for garanti for sikkerhed med produktionen af drikkevandet. Derfor skal vi beskytte det grundvand, som vi skal bruge til drikkevand – også for fremtidige generationer.

Lige nu afventer vi Miljøstyrelsens vurdering af GEUS-rapportens resultater.

Kommende arrangementer

Udgivet 04. apr. 2025