Ny rapport: Langt flere pesticider end hidtil antaget omdannes til TFA
I denne uge udkom miljøstyrelsens nye forskningsrapport, hvor forskere på GEUS har undersøgt, hvorvidt TFA dannes fra syv udvalgte pesticider, som enten er anvendt tidligere eller aktuelt, anvendes i Danmark. Undersøgelsen viser, at langt flere pesticider end hidtil antaget bliver omdannet til TFA.
TFA er en ultra-kort-kædet PFAS-variant, som vi i Danske Vandværker har fulgt tæt siden januar 2021, hvor resultaterne fra Miljøstyrelsens massescreening af grundvandet blev offentliggjort.
Sammen med DANVA har Danske Vandværker følgende kommentarer til rapportens resultater:
Det er naturligvis bekymrende, at godkendte midler viser sig at kunne omdannes til evighedskemikaliet TFA. Vi følger TFA-situationen tæt, men har tillid til myndighedernes sundhedsfaglige vurdering og den deraf fastsatte grænseværdi for TFA i drikkevandet.
Kilder til TFA’er er primært nedbør som følge af industriel udledning, men undersøgelsen viser, at der også er et bidrag fra pesticider. TFA bliver ikke nedbrudt og ophobes derfor i det grundvand, vi skal bruge til drikkevand.
Alle vandværker i Danmark overholder grænseværdien for TFA i drikkevandet. Det er vigtigt, at vi får stoppet kilden, så indholdet ikke stiger både fra pesticider og fra nedbøren, samt hvis vi finder andre væsentlige kilder.
Det er desværre ikke nyt, at vi bliver opmærksomme på nye kilder til forurening af vores grundvand. Vi kan kun opfordre til, at man på baggrund af den nye undersøgelse får forbudt de pesticider, hvorfra der udvaskes TFA til det grundvand, vi skal bruge til drikkevand.
Det understreger samtidig, hvor vigtigt det er, at vi får beskyttet de områder, hvor vores grundvand bliver dannet og får en bredere og bedre arealbeskyttelse. Grundlæggende er det et helt enkelt regnestykke: Vi skal ikke efterlade eller udbrede noget ovenpå jorden, som på sigt kan skade grundvandet.