Gå til indhold

En investering, der betaler sig

I Gilleleje er bestyrelsen godt i gang med at fremtidssikre vandværket. Første skridt mod et topmoderne vandværk var et nyt MPC-anlæg, der hurtigt viste sig at være en god investering. Den nye pumpeløsning har nemlig skabt energibesparelser på hele 24 procent.

For Jesper Frederiksen, der er driftschef på Gilleleje Vandværk, var det nye MPC-anlæg først og fremmest et spørgsmål om at højne forsyningssikkerheden. Men det skader naturligvis ikke, at løsningen bidrager positivt til vandværkets bundlinje og klimaregnskab. 

Den gamle, store pumpe var fra 1985. Det bekymrede mig meget, om den kunne blive ved med at holde. Derfor undersøgte vi muligheden for at få en ny pumpeløsning, lyder det fra Jesper Frederiksen, der i dag glæder sig over, at han ikke længere skal bekymre sig om et pludseligt pumpestop. 

Energibesparelsen kom som noget af en overraskelse for os. Grundfos lavede et pumpeaudit, for at undersøge, om vi ville få noget ud af at skifte og hvor hurtigt, vi kunne betale investeringen hjem. Eftersynet viste, at der ikke var nogen synderlig energibesparelse, men vi valgte alligevel at investere i det nye anlæg, fordi vi ville højne forsyningssikkerheden, fortæller driftschefen. 

Det nordsjællandske vandværk har siden kunne glæde sig over, at teori og praksis ikke altid er det samme.  

Vi har to pumpestationer med fire kilometers afstand. I og med at vi får nye pumper med frekvensomformerer, som kører meget mere efter trykket og meget hurtigere i deres reguleringsmetode, så behøver pumpestationen nede i byen ikke at køre lige så ofte. Den kører faktisk kun morgen og aften i spidsbelastningen. Det er der, den helt store energibesparelse har været. Tidligere kørte begge pumper 24 timer i døgnet, forklarer Jesper Frederiksen.  

“Vi har sparet 24 procent i energi. I kroner og ører sparer investeringen os for 100.000 kroner om året. Vores investering på omkring 500.000 kroner har altså en samlet tilbagebetalingstid på fem år. Det synes vi faktisk er ret godt gået, lyder det fra en smilende Jesper Frederiksen. 

Tradition for at tænke langsigtet 

Jesper Frederiksen er ikke meget for selv at tage æren for det velkørende vandværk. Han peger i stedet på sin forgænger, der også tænkte meget på at fremtidssikre vandværket. 

I virkeligheden er det min forgænger, der er den helt store succeshistorie. Dengang han overtog Gilleleje Vandværk i 80’erne, havde vandværket et vandspild på næsten 32 procent. Han besluttede sig for at gøre noget ved det store vandspild, og for mig har det været helt fantastisk at overtage så velkørende et vandværk. Da jeg overtog driften, havde vi et vandspild på tre procent, og nu er vi helt nede under en procent, fortæller driftschefen. 

Men selvom driftschefen er hurtig til at sende anerkendelsen videre, er det tydeligt, at han er fortsat i samme spor. Den nye pumpeløsning er således kun den første af flere langsigtede investeringer, som Jesper Frederiksen drømmer om for Gilleleje Vandværk.  

Ambitionen for fremtiden er, at vi skal gøre endnu mere for at modernisere og fremtidssikre vandværket. Vi er derfor allerede nu i gang med at kigge på at bygge et helt nyt topmoderne vandværk ved siden af det gamle vandværk. Det første spadestik forventes at blive taget i 2023, og hvis alt går vel, så står det nye vandværk færdigt et år senere. Når vi bygger et nyt vandværk, er det med bæredygtighed og grønne løsninger for øje. Det vil sige, at vandværket skal kunne forsynes via solceller eller vindmøller. Derudover håber vi at kunne købe lidt mere jord til vandværk, så vi også kan arbejde med skovrejsning , fortæller Jesper Frederiksen. 

Udgivet 27. jun. 2022