Hvor kommer vandspildet fra?
Milliarder liter drikkevand går hvert år til spilde. Årsagerne til vandspildet kan være mange, men ofte er der tale om lækager, rørbrud, ulovlige tilslutninger, målerfejl og uautoriseret forbrug.
Vandspild er en betegnelse for den udpumpede mængde drikkevand, der ikke når frem til forbrugerne. Det er et globalt problem, og selvom vi i Danmark har et lavt vandspild sammenlignet med andre lande, så er der stadig plads til forbedringer.
I Danmark har vandværkerne i gennem snit et vandspild 7,8 procent. Ifølge Grundvandsovervågningen fra GEUS indvandt vandværkerne 365 millioner kubikmeter vand i 2022 – og dermed gik omkring 28 millioner kubikmeter vand til spilde. Det er vigtige ressourcer, der går til spilde, og det har både økonomiske og miljømæssige konsekvenser.
Find frem til vandspildet
Der kan være flere årsager til et stort vandspild. Derfor er det vigtigt at danne sig et overblik over tingenes tilstand, inden man begynder at renovere i øst og vest, lyder rådet fra Henrik Petersen, der er teknisk rådgiver hos Danske Vandværker.
”Jeg anbefaler altid, at man starter med en teknisk gennemgang af lednings nettet. Det er den bedste måde at få et overblik over, hvor vandspildet kommer fra. Man kan ikke håndtere alle proble merne på en gang, men alle vandværker bør vide, hvor deres vandspild kommer fra, så de kan bruge den viden i deres langsigtede investeringsplaner. Det er en del af det at drive et fremtidssikret vandværk”.
Men det kan godt kræve, at man finder sin indre detektiv frem, for der kan være mange årsager til et vandspild.
”Det er vigtigt at overveje alle muligheder. Er der eksempelvis et nedlagt landbrug, der stadig har dyr græssen de, hvor de ikke har måler, men bare et stik ud? Bliver vand fra brandslukninger indberettet? Terrænet kan også være en udfordring. Vi ser tit i sommerhusområder, at der går lang tid, før forbrugerne selv opdager en lækage, fordi vandet bare forsvinder ned i sandet”, forklarer Henrik Petersen.
Afgræns søgningen med sektionering af ledningsnettet
Men hvordan finder man frem til vand spildet? Det kan være en både dyr og besværlig øvelse, men der er nogle ind satsområder, der er nemmere at komme i gang med end andre.
”Digitale målere er utroligt effektive, men det er en stor investering, og derfor kan det være en god ide at begynde med en sektionering af ledningsnettet. Ved at inddele ledningsnettet i sektioner, hvor man har en måler i hver sektion, kan man hurtigere lokalisere vandspildet. Det handler om at afgrænse søgningen efter skjulte lækager, der ellers kan blive uoverskuelig. Med sektionsbrønde kan man opdele byen og forbedre overblikket”, forklarer Henrik Petersen og fortsætter:
”Ved at dele ledningsnettet op i mindre sektioner, øger man også forsyningssikkerheden, fordi man får delt forsyningen op, og dermed påvirker det kun et afgrænset område, hvis noget skal repareres eller der sker en forurening. Det er derfor en investering med flere fordele”.
Man kan også købe nogle håndholdte lækagesøgere, så man selv kan gå rundt og lytte efter vandspild ved stophaner.
Over 10 procent i vandspild strafafgift til staten
Siden 1994 har vandværker skulle betale en strafafgift til staten for den del af vandtabet, der udgør mere end 10 procent af den samlede udpumpning.
I 2024 er afgiften sat til 6,37 kroner pr. kubikmeter. Selvom et vandværk har et vandtab, der er under de 10 procent, er der stadig væsentlige grunde til at reducere vandspildet yderligere:
- Bedre udnyttelse af grund vandsressourcen
- Energibesparelse på indvinding, behandling og udpumpning
- Nedsættelse af risiko for forurening ved tilbagestrømning i utætte vandledninger
- Styrkelse af vandværkets samfundsansvar ved at arbejde proaktivt.