Testmarker fanger nyt problematisk sprøjtemiddel
Den seneste VAP-rapport peger på potentielt problem for grundvandet med sprøjtemidlet propyzamid, der blandt andet bruges på rapsmarker.
Det tyder på, at propyzamid bliver nedbrudt til det problematiske stof RH24644, der bliver fundet i grundvandet over de nuværende grænseværdier.
”Det er en stor udfordring, at godkendte stoffer gang på gang viser sig at være et problem for det grundvand, som vi skal bruge til drikkevand. I de her år er det en stor opgave for vandværkerne at sikre danskerne rent drikkevand i hanerne. Og det er ikke kun fortidens synder, der er udfordringen, men også stoffer, som er tilladt og godkendt inden for en kortere tidshorisont,” siger Lise Lotte Toft, direktør i Danske Vandværker.
VAP-markerne er et unikt dansk testsystem, hvor pesticider bliver afprøvet under virkelige forhold: Her er der en række apparater, som i et par meters dybde kan måle, om pesticider siver ned til grundvandet og undervejs bliver omdannet til stoffer, der kan være problematiske for grundvandet.
”Fundet af skadelige nedbrydningsprodukter sætter en fed streg under, hvor vigtigt det er, at vi med testmarkerne i VAP-programmet udviser ekstra forsigtighed i Danmark, hvor vi har en helt unik grundvandsressource, vi skal værne om. Det er meget vigtigt, at vi handler ud fra et forsigtighedsprincip. Her er det afgørende, at de sprøjtemidler, som er godkendt i EU, også bliver testet i virkeligheden og ikke kun i laboratoriet,” siger Lise Lotte Toft.
Testmarkerne har de seneste 25 år givet os vigtig viden om, hvordan pesticider opfører sig i miljøet. Men det er også vigtigt, at myndighederne løbende vurderer, om det eksisterende testsystem er tilstrækkeligt i forhold til at repræsentere forskellige geologiske variationer og dermed også sårbarhed.
På baggrund af den seneste VAP-rapport vil Miljøstyrelsen undersøge, om der er grundlag for at begrænse eller forbyde propyzamid. Det er sandsynligt, at der fremover vil komme krav om, at propyzamids nedbrydningsprodukt RH24644 skal være en del af det obligatoriske analyse- og kontrolprogram, som skal foretages på de enkelte vandværker.
Den nye VAP-rapport 1999-2024 viser resultater for perioden juli 2022 – juni 2024, da en test typisk varer mindst to år. I den periode har man testet tre pesticider og 18 nedbrydningsprodukter.
Udvalgt fakta fra den nye VAP-rapport:
I det seneste moniteringsår, juli 2023 – juni 2024, er der gjort mange fund i høje koncentrationer af propyzamid og dets nedbrydningsprodukt RH-24644 over grænseværdien for pesticider i grundvand. Miljøstyrelsen vurderer derfor, at grænseværdien overskrides for propyzamid og RH-24644 som årligt gennemsnit, hvorfor godkendte midler indeholdende propyzamid tages op til fornyet vurdering. Det betyder, at Miljøstyrelsen skal undersøge, om midler med propyzamid skal reguleres. Propyzamid indgår i ukrudtsmidler, der primært bruges om efteråret i vinterraps, men også i mindre omfang i en række frøafgrøder, som for eksempel lucerne og kløver.
I det seneste moniteringsår, juli 2023 – juni 2024, er der fortsat gjort fund af DMS og DMSA i koncentrationer over grænseværdien for pesticider i grundvand. DMS og DMSA er begge nedbrydningsprodukter fra cyazofamid (svampemiddel). Godkendelserne af cyazofamidholdige midler blev tilbagekaldt i 2023, da man i moniteringsåret juli 2021 – juni 2022 fandt overskridelser af grænseværdien set som et årligt gennemsnit.
Læs det danske sammendrag her: Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP). Sammendrag af moniteringsresultater med fokus på juli 2022 – juni 2024
Læs Miljøstyrelsens pressemeddelelse her: Pesticider overskrider grænseværdi i varslingssystem for udvaskning til grundvand – Miljøstyrelsen
Om VAP
Miljøstyrelsen tester i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Institut for Agroøkologi (AGRO) og Institut for Ecoscience (ECOS) ved Aarhus Universitet løbende pesticider på en række marker, der dyrkes konventionelt og behandles med udvalgte, godkendte pesticider i ”worst case” doseringer. Efter behandling af markerne undersøges det, om pesticiderne og/eller udvalgte nedbrydningsprodukter udvaskes til grundvand, drænvand eller jordvand under markerne. Systemet hedder varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP).
Formålet med at teste godkendte pesticider og deres nedbrydningsprodukter i VAP er bl.a. at afklare, om Miljøstyrelsen skal regulere godkendte midler anderledes, herunder eventuelt forbyde anvendelsen pga. en uacceptabel risiko for udvaskning til grundvand. I VAP kan man måle overskridelser over kravværdien henover året, men grundlaget for regulering af stofferne er baseret på en vurdering af det årlige gennemsnit.