Gå til indhold

Generalforsamling: Få flere til at komme

Se 5 råd til at mere ud af generalforsamlingen

Alle bøvler med den. Den årlige generalforsamling og de ofte for få besatte siddepladser. Så måske spørger I jer selv, om I kan planlægge noget overraskende og interessant, der kan få folk til at komme. Vi har samlet fem gode råd, der kan hjælpe jer med at få mere ud af generalforsamlingen.

1: Frivillige søger fællesskaber

For mange er fællesskaber og sociale arrangementer en stor motivationsfaktor, når de skal beslutte sig for, hvor de vil være frivillige. Det fungerer derfor også godt som trækplaster til en generalforsamling.

Flere vandværker har allerede stor succes med at tiltrække forbrugerne med en invitation til fællesspisning på generalforsamlingen. Samtidig glider generalforsamlingens tørre formalia nok lidt lettere ned med udsigten til et måltid mad – og så er der en god mulighed for at lære hinanden lidt bedre at kende.

2: Underholdning

Foredrag, paneldebat, konkurrencer eller smagning på jeres råvand. Sådanne aktiviteter kan tilføre noget ekstra til generalforsamlingen og appellerer også bredt. Kig jer omkring. Hvad foregår der i jeres lokalområde? Inviter borgere og eksperter til at diskutere et vigtigt emne.

Forsamlingen kan også teste viden om drikkevand gennem quizzer. Endelig er det sjovt at smage råvandet, præcis som I får det ind på vandværket.

Tænk kreativt og gør generalforsamlingen relevant for jeres medlemmer. Overvej om formandens beretning behøver være en 30 minutters enetale? I beretningen kan I overveje at fokusere på udvalgte begivenheder i stedet for en slavisk gennemgang af årets gang.

3: Tænk på tidspunktet

Hvis der er mange børnefamilier blandt forbrugerne, bør I tænke over tidspunktet, hvor generalforsamlingen finder sted. I tidsrummet 18.00-21.00 går tiden med aftensmad, lektiehjælp og godnathistorier.

Overvej om generalforsamlingen kan finde sted lørdag formiddag og planlæg nogle børnevenlige aktiviteter for eksempel hoppeborg, ansigtsmaling eller børnefilmvisning. Sørg for at lave aftale med et par ’børnepassere’, så de voksne kan være med i generalforsamlingen. Og husk at fortælle om det i invitationen.

4: Find ud af, hvem de nye frivillige er

Tag også hensyn til de yngres interesser og planlæg innovative mødeformater, som kan øge engagementet og tiltrække den yngre generation til generalforsamlingen.

Det kan for eksempel være at tilbyde onlinedeltagelse og
-afstemning. Det kan også gøre det lettere for børnefamilierne at deltage, hvis generalforsamlingen finder sted en hverdagsaften.

Sørg for, at emnerne på generalforsamlingen er relevante for den yngre generation blandt andet diskussioner om teknologi, innovation eller sociale aktiviteter. I kan også invitere unge og yngre fra lokalområdet til at præsentere emner eller projekter, der er relevante for dem. Det giver dem mulighed for at føle sig mere involveret, og I får deres perspektiv på emnerne.

5: Gå sammen med andre foreninger

Overvej om I kan holde generalforsamling sammen med andre foreninger i lokalområdet. Der er flere fordele ved det: I lærer hinanden at kende, alle lærer noget om vandværket, og det kan være medvirkende til, at nye folk vil være aktive i vandværkets bestyrelse, og så skal alle lokalområdets ildsjæle kun afsted én gang.

Udgivet 10. jan. 2024