Gå til indhold

Sang og satire sætter vand på dagsordenen

Fyraftenskonference, debat om forbrugereje og musical

Nyt samarbejde om satirisk musical inviterer til refleksion og dialog om vandressourcen, og hvordan vi får den beskyttet nu og i fremtiden. 

Forestil dig, at du kun måtte benytte offentlige toiletter, fordi vandressourcen ellers kunne løbe tør. Forestil dig, at adgangen blev styret af en stor monopolvirksomhed. I Danmark er vi heldigvis langt fra det scenarie i dag. Men forårets dystopiske musical-satsning URINETOWN: The Musical på Østre Gasværk Teater er netop et satirisk billede på, hvad der kan ske, hvis der kommer vandmangel. Derfor er brancheorganisationen for drikkevand Danske Vandværker og Østre Gasværk Teater gået sammen om at sætte fokus på fremtiden for vores fælles vandressource.

Selv om URINETOWN: The Musical som musicalkomedie er bygget på satire, så er forestillingen også en kommentar til alvorlige emner som vandforvaltning, social ulighed og magt. 

“Betyder det egentlig noget, hvem der ejer vandet? Og hvordan forholder vi os til, at grundvandet i dag er en ressource under pres, som vi skal sætte massivt ind for at få beskyttet? Det er ikke en lukket diskussion, men noget, som det er vigtigt, at vi alle sammen tager stilling til. Vi har brug for at samle flere i kampen for det rene vand. Her er kultur, humor og det, at sætte ting lidt på spidsen, en oplagt måde at invitere flere med i de vigtige diskussioner,” siger direktør i Danske Vandværker Susan Münster. 

Bredere samtale om vand

Også på Østre Gasværk Teater ser man forestillingen som god mulighed for at kickstarte en bredere samtale.

“Gennem samarbejdet med Danske Vandværker bliver URINETOWN: The Musical ikke bare en forestilling, som spiller bag teatrets lukkede døre, men bliver samtidig et bindeled, som forbinder teater og virkelighed på en anderledes og underholdende måde. På den måde inspirerer og inviterer vi, sammen med Danske Vandværker, til at reflektere og deltage i samtaler om vores fælles vandressourcer,” siger teaterchef ved Østre Gasværk Teater Søren Møller.

URINETOWN: The Musical spiller på Østre Gasværk i perioden 22. marts – 14. april 2024 og bruger et humoristisk afsæt til at sætte adgangen til at kontrollere vandressourcen under lup.

En større stemme

Danske Vandværkers DNA er demokratisk ejerskab til drikkevandet, og med samarbejdet vil indretningen af teaterets foyer i spilleperioden vise fakta om både vandressourcen og ejerskabet. Desuden vil aktiviteter på sociale medier sætte fokus på emnerne, lige som materialet til de elever, der skal opleve musicalen, både vil indeholde fakta om musicalen, men også om vandressourcen i Danmark.  

“Det er ekstremt givende, når man som teater indgår samarbejder med aktører uden for kulturbranchen. Sammen har vi en større stemme, der på en helt særlig måde sætter nyt fokus på et vigtigt emne,” siger teaterchef ved Østre Gasværk Teater Søren Møller.

Samarbejdet mellem teatret og brancheorganisationen skaber en ny arena, der samler kultur og drikkevandsinteresser for at øge opmærksomheden om adgang og ejerskab til vand. Derfor har Danske Vandværker også fået mulighed for at invitere til fyraftenskonference:

“Med konferencen kickstarter vi debatten om demokratisk ejerskab og drikkevandets fremtid på Østre Gasværk Teaters inspirerende scene og kombinerer faglig diskussion med kultur, musik og satire. Her ser jeg alliancen mellem kultur- og vandbranchen som et nyt, men helt oplagt håndtag, der kan styrke den offentlige debat om et så vigtigt emne som vores fremtidige vandressource og ejerskabet,” siger direktør i Danske Vandværker Susan Münster.

Konferencen løber af stablen den 9. april og afsluttes med, at gæsterne sammen oplever URINETOWN: The Musical.

Udgivet 09. jan. 2024