Nu skal nødden knækkes: Nyt netværk vil øge diversiteten i vandbranchen
Indlægget er skrevet af arbejdsgruppen for netværk for større diversitet i vandbranchen: Anja Lundstrøm Grønhøj, bestyrelsesmedlem i Aabybro Vand, Tina Vad Chawes, vandforsyningschef, Furesø Vandforsyning, Anna Frandsen, bestyrelsesmedlem i Ejby Vandværk og Puk Duerlund Falkenberg, sekretær i Havnelev Vandværk.
Vandværkerne samler mange engagerede, vidende personer. Men der er også behov for nye kræfter og større diversitet, når vi skal fremtidssikre vandbranchen. Det har et nyt netværk sat sig for at bidrage til.
Vandværkernes opgaver er i udvikling: Der stilles flere og mere komplicerede krav til det, der skal løses. Det kalder på forskelligartede kompetencer i bestyrelserne, og derfor også, at vi kan rekruttere blandt en bredere talentmasse end tidligere. Forbrugernes interesser har også ændret sig, og der er et voksende ønske om, at vandværkerne aktivt bidrager til at fremtidssikre drikkevandet og kommunikerer om tiltag og løsninger i øjenhøjde.
Rip-Rap-Rup-effekten
Det er ingen hemmelighed, at mangfoldighed ikke dominerer vandværkernes bestyrelser. Statistikken viser en markant overrepræsentation af ældre mænd: Blandt Danske Vandværkers medlemmer er der eksempelvis ifølge den seneste opgørelse kun godt 11 procent kvinder.
Traditionelt har vandbestyrelser tiltrukket teknisk interesserede mænd. De har igen fortrinsvist prikket nogen, der lignede dem selv, til ledige bestyrelsesposter. Parallelt med det har mange haft lyst til at blive siddende i mange år.
Heldigvis er flere aldre, køn og talenter dukket op blandt de erfarne, tekniske kræfter i løbet af de senere år. Den udvikling ønsker et nyt Netværk for Øget Diversitet (NØD) at hjælpe på vej.
Vi tror på, at øget diversitet skaber helhedsorienterede løsninger: Ved at arbejde for, at sammensætningen i vores bestyrelser i højere grad afspejler de forbrugere, vi repræsenterer, vil budskaber om at passe på vores drikkevand, langt nemmere blive delt og gjort relaterbart.
Så ligesom i andre brancher skal vi have fokus på diversitet i alder, køn og kompetencer og gøre os alle klogere på, hvordan vi tiltrækker nye og mere blandede kræfter. Vi skal også undgå at disse skræmmes væk efter første møde med en sammentømret gruppe.
Why fix what ain’t broken?
TikTok og lyserøde stiletter løser ikke overskridelser af grænseværdierne. Men der er brug for nye og mangfoldige hænder og hoveder for at sikre, at branchen kan svare på de mangeartede krav, der stilles. Og her er nogle meget målbare parametre for diversitet altså alder og køn.
En fælles interesse for teknik og samme humor som sidemanden bør ikke være den åbenlyse adgangsbillet til en bestyrelsespost på vandværket. De yngre generationer er klimabevidste og har fokus på at værne om vores fælles natur, så interessen for at passe på vores fælles drikkevand har potentiale for at være langt større.
Men hvem gider overhovedet være med? Kampen om en stol i en vandværksbestyrelse er de fleste steder mindre nervepirrende end den daglige opvask, og dét skal vi have gjort noget ved.
Er det hot med svensknøgler og smørrebrød?
Med netværket for øget diversitet i vandbranchen – NØD – håber vi at gøre en indsats for at knække nødden i mere end en forstand.
I netværket indsamler og fortæller vi om tanker og idéer til at gøre branchen attraktiv for en bredere skare. Siden det første møde i starten af året har vi arbejdet videre med, hvordan vi konkret kan gøre en forskel. Idéerne er mange, og for nu har vi fokuseret vores kræfter på et par områder:
- Interessen fra andre kvinder i vandbranchen har været stor og vi arbejder på at starte en netværksgruppe, der kan have til formål at samle indsigter, udfordringer og potentielle løsninger til at tiltrække flere på parameteret køn.
- Vi har søgt viden om de yngre generationer, og hvad de efterspørger for at træde ind i en vandværksbestyrelse. Fra blandt andet en workshop i Drikkevandsteltet på Folkemødet var det klart: Unge efterspørger mere åbenhed, mere kommunikation, at man må ta’ en ven med, engagerende møder – og ikke mindst så vil de gerne prikkes ud og have at vide, at der er brug for dem.
- Samtidig ved vi, at vi selv er nødt til at se indad og må spørge os selv: ”Hvad skal der til for, at jeg selv viger pladsen, så den yngre generation kan få en plads ved bestyrelsesbordet?”
For at fremtidssikre vandbranchen skal vi hjælpe generationsskiftet på vej. Derfor vil vi forsøge at lave noget larm, finde løsninger og hjælpe en mere divers målgruppe med at træde ind i de lokale vandværksbestyrelser rundt omkring i Danmark.
Netværket er åbent for alle interesserede.
Har du indsigt, udfordringer eller gode historier du vil dele på alder, køn og diversitet, så tøv ikke med at række ud til netværket for øget diversitet.
Kontaktpersoner for netværket
- Thea Storm Pedersen, pressekonsulent i Danske Vandværker, tsp@danskevv.dk
- Puk Duerlund Falkenberg, sekretær i Havnelev Vandværk, puk@taenkanderledes.dk
Kom og mød os på fagmessen i Fredericia
Netværket er klar til at lytte og snakke om udfordringer og løsninger, når fagmessen i Fredericia løber af stablen d. 4. oktober 2024.
Vær med til et netværksmøde:
Vi afholder fysiske møder i både Solrød Strand og i Skanderborg i efteråret. For mere info: Følg med i nyhedsbrevet eller kontakt Thea Storm Pedersen, pressekonsulent i Danske Vandværker, tsp@danskevv.dk.