Gå til indhold

Hvad kan vi forvente af energisituationen i 2024? 

En hård vinter kan genantænde frygten for gasmangel og midlertidige strømafbrydelser, men lektor ved Forsvarsakademiet ser russiske angreb på kritisk infrastruktur som et langt større problem. Vi kan ikke ignorere truslerne, selvom vores decentrale vandforsyning er en fordel.  

Ruslands invasion af Ukraine udløste en energikrise. Gasleverancerne til Europa blev kraftigt reduceret, energipriserne steg, og i løbet af sidste vinter varslede Energistyrelsen endda risiko for midlertidige strømafbrydelser.  

Vinteren var heldigvis mild i Europa – og det blev derfor ved frygten. Nu er gaslagrene atter fyldt godt op og energipriserne er tilbage på et normalt niveau. Men det betyder ikke, at faren er ovre, påpeger Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og professor ved Center for War Studies ved Syddansk Universitet.   

”Vi har sandsynligvis nok gas i reserven, hvis det bliver en mild vinter. Men skulle vi få en hård vinter, så kan vi godt blive udfordret. Eksperter har hele tiden været mere bekymret for den kommende vinter, end de var for den sidste. Sidste vinter var midlertidige strømafbrydelser det værst tænkelige scenarie – og her er udsigterne en smule mere bekymrende for den kommende vinter”, forklarer Peter Viggo Jakobsen.

Peter Viggo Jakobsen er cand.scient.pol., ph.d. i international politik og lektor på Forsvarsakademiet. Han er desuden professor ved Center for War Studies ved Syddansk Universitet. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Kritisk infrastruktur kan blive et mål  

Vi er nødt til at kigge på, hvad krig mellem stormagter kan betyde for os, lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.  

”Russerne har været i stand til at stå imod den ukrainske sommeroffensiv – og de ser ud til at fastholde kontrollen med dele af de områder, som de har invaderet. Men uanset, hvordan situationen udvikler sig, så har krigen konsekvenser for russerne. Deres konventionelle militærkapacitet svækkes betydeligt – og de vil få økonomiske problemer i forbindelse med at genopbygge de militære styrker, som de får ødelagt”, siger Peter Viggo Jakobsen og fortsætter:  

”Hvis russerne vil kompensere for den svækkelse, så vil de begynde at bruge andre virkemidler. De vil prioritere deres atomvåben, så vi ikke tør angribe dem. Men de kunne også begynde at lave angreb på kritisk infrastruktur. Det har vi allerede set på Nord Stream 1 og 2 – og i Ukraine, hvor de er gået meget systematisk efter at lukke for varmen og ramme elværker. Hvis russerne ikke kan klare sig i regulær krig, så kan man gøre det på andre måder”. 

Derfor mener han, at vi bør have mere styr på vores kritiske infrastruktur – og det gælder selvfølgelig også vandforsyningen. Både i forhold til it-sikkerheden og den fysiske sikring.  

”Lige nu står vi et sted, hvor vi er klar over, at der er en trussel. Der er i forsyningsbranchen endda vedtaget en strategi for, hvordan man skal rette op på svaghederne inden for kritisk infrastruktur, men den handlingsplan tager et par år at implementere. I lyset af det vi har set i Ukraine, så kunne man godt stille spørgsmålet, om ikke vi burde skynde os noget mere”, siger Peter Viggo Jakobsen.  

Skabelon til beredskabsplan: Er I forberedte på en krise?

Decentral vandforsyning er godt stillet  

”Den gode nyhed er, vores vandforsyning er svær at angribe, fordi den er så decentral, er det nemt at lukke dele af forsyningen og dermed gøre driftafbrydelserne så lokale og tidsbegrænset som muligt. Det vil være mere fristende at angribe andre sektorer, men det ændrer ikke ved, at man er nødt til at tænke sikkerhed ind i vandforsyningen. Ellers vil det pludselig blive den sektor, der er nemmest at ramme, og så vil man jo gå efter den”, fortæller Peter Viggo Jakobsen.  

Derfor kan vi ikke hvile på laurbærrene, selvom vandforsyningen er relativt robust.  

”Det vi har set i Ukraine betyder, at vi bør forberede os på, at visse aktører vil kunne finde på at gå efter vores kritiske infrastruktur på en anden måde, end vi har set tidligere. Det behøver ikke nødvendigvis at være Rusland, men andre kan også have fået øjnene op for, at man kan skabe mange problemer ved at angribe vand, varme eller elektricitet”, siger Peter Viggo Jakobsen og fortsætter:  

”Vi skal tænke videre end den kommende vinter og bruge flere ressourcer på at forsvare den kritiske infrastruktur. Det er selvfølgelig træls, men det er den virkelighed, vi lever i. Man kan godt begynde at forberede sig på, hvad man skal gøre, hvis der skulle komme midlertidige strømafbrydelser. Det er ikke sikkert, at det sker, men det bør være en del af ethvert vandværks beredskabsplan”.

Udgivet 10. okt. 2023