Huskeliste til ny minister for den grønne trepart
Socialdemokraten Jeppe Bruus er udnævnt som minister i det nyoprettede Ministerium for Grøn Trepart. Danske Vandværker arbejder for, at drikkevandet får den nødvendige plads i implementeringen af aftalen.
Danske Vandværker er overordnet meget begejstrede for den aftale, der er indgået om et Grønt Danmark, af parterne bag den grønne trepart. Vi glæder os over aftalens store fokus på drikkevand og en mere bæredygtig arealfordeling, også selvom det oprindeligt var en CO2-afgift for landbruget, der var i fokus for Trepartens arbejde.
Ikke desto mindre ønsker vi at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er, at rent drikkevand rent faktisk bliver tilgodeset i den endelige politiske aftale. Vores drikkevand er truet af voksende mængder kemikalierester, og den eneste måde, hvorpå vi kan fremtidssikre det, er ved at få udtaget større arealer, der kan sikre en samlet beskyttelse i sårbare indvindingsområder.
Derfor vil vi gerne lægge op til nogle justeringer af aftalen, så drikkevandet i højere grad sikres. Det kan eksempelvis være i form af:
- Større arealer til drikkevand. De 20.000 ha. bynær statslig skov, målrettet drikkevandsbeskyttelse, der indgår i aftalen, dækker kun ca. 10 pct. af behovet for grundvandsbeskyttelse. Danske Vandværker har sammen med DANVA og Danmarks Naturfredningsforening flere gange agiteret for, at der udtages op til 200.000 ha. jord til beskyttelse af strategisk vigtige områder for drikkevand, såkaldte grundvandsparker.
- Sæt skub i den konkrete beskyttelse. Senest i 2027 skal der ifølge den nuværende aftale tages konkret stilling til, hvordan der – på baggrund af en national drikkevandskortlægning – sikres en samlet beskyttelse af de sårbare grundvandsdannende områder. Men hvorfor vente til 2027 med at skride til konkret handling? En konkret og samlet beskyttelse er alfa og omega for at sikre vores drikkevand til kommende generationer, og med det afsluttede pilotprojekt på Fyn, er det muligt at gå i gang med de indledende skridt allerede nu. For de dele af landet, hvor plangrundlaget er på plads, er der ingen grund til at vente.
- Kvælstofregulering på ”mere robuste jorde” må ikke gå ud over drikkevandet. De områder, der udpeges nu, for at sætte ind over for iltsvind og kvælstofforurening af fjorde og farvande, er ikke i særligt høj grad sammenfaldende med de områder, der skal beskyttes af hensyn til indvinding af drikkevand. Samtidig lægges der med aftalen op til ”en effektiv landbrugsproduktion på de mere robuste jorde” – altså dem, hvor der ikke er så høj kvælstofbelastning. For at sikre vores drikkevand, er det vigtigt, at man politisk holder fast i, at der også bliver udpeget sårbare områder for indvinding af drikkevand – uden at landbruget får udvidede muligheder for at gøde og sprøjte på overfladen. Vi vil derfor gerne agitere for, at man politisk tænker sig godt om ift. den fremtidige kvælstofregulering også på såkaldte ”robuste jorde”, da nitrat i grundvandet er en stor udfordring i visse områder af Danmark.
- Vigtigt, at drikkevandet får sin egen plads i fremtidig organisering. Med en ny organisering i 23 ’vandoplandsstyregrupper’ og en national styregruppe, er det afgørende, at drikkevandet får en selvstændig stemme i det kommende set-up for udmøntning af den grønne trepartsaftale. Det er drikkevandets organisationer, der sammen med de lokale vandværker, bedst ved, hvordan vi mest effektivt og bæredygtigt sikrer vores vand til kommende generationer, så det er vigtigt, at drikkevandet får sin egen tydelige plads i den kommende organisering.