Gå til indhold

Hasselager-Kolt Vandværk: Finalist til Årets Vandværk 2024

Årets Vandværkspris bliver uddelt på Vandets Dag den 22. marts. Formålet med prisen er at bidrage til at fremhæve og synliggøre det ekstraordinære vandværksarbejde.

Det er Danske Vandværkers medlemmer, der har nomineret vandværker til Årets Vandværkspris. Blandt alle de nominerede vandværker har en jury nu peget på to vandværker, der er gået videre til finalen. Danske Vandværkers medlemmer stemmer gennem en mailafstemning på deres favorit og på Vandets Dag, den 22. marts, bliver vinderen offentliggjort.

Er du medlem af Danske Vandværker? Tjek din mail og stem på din favorit.

Hasselager-Kolt Vandværk har store digitale ambitioner

Hasselager-Kolt Vandværk ligger i Aarhus Kommune og består af to separate værker: Det ene er otte år gammelt, det andet er 32 år, men helt nyrenoveret.

Det nyeste vandværk bliver beskrevet som “det mest digitaliserede vandværk i Danmark”.

Vandværket har sammen med Kamstrup indledt et projekt, som skal skabe det mest digitale vandværk. Projektet kører over tre år – og vi er nu to år henne i projektperioden.

Projektet går ud på at få udskiftet alle 3600 målere, så man kan måle vandspild i området.

De nye målere indeholder mikrofoner, så man kan lytte sig frem til, om der er utætheder. Forbrugerne kan logge ind via en app og følge deres vandforbrug time for time. Kamstrup har inviteret folk fra hele verden på besøg på vandværket, og vandværket agerer på den måde “state of the art” inden for ny teknologi.

I forbindelse med, at Kamstrup opkøbte Blue Control, er der opsat nye SRO-anlæg på Hasselager-Kolt Vandværk, og der er også opsat energieffektive pumper mv., som betyder, at man sparer på strømmen og bruger den, når den er billigst.

Vandværket har et meget lavt vandspild – ca. 1,8 pct. i 2022.

Vandværket er i forbindelse med tilsyn blevet fremhævet af Aahus Kommune som et meget veldrevet vandværk. Desuden er der et godt samarbejde i vandværkets bestyrelse, der både består af mænd og kvinder.

Ud over en indsats på det digitale område har vandværket et helt særligt forhold til julen.

Vandværket var i 2022 i TV2 på grund af den tilbagevendende juleudstilling på vandværket, som er et tilløbsstykke for beboerne i området. Gennem vandværkets store panoramaruder er der kig til en samling antikt juleudstyr krydret med nisser, vat og lyskæder.

Hasselager-Kolt Vandværk er et unikt eksempel på, hvordan et vandværk hurtigt kan rykke sig og gå i front med et stort digitalt projekt, og på den måde blive udstillingsvandværk også for internationale besøgende.

Udgivet 15. feb. 2024