Goddag 2025: Drikkevand på dagsordenen
Jan Andersens, landsformand for Danske Vandværker, leder i Vandposten januar 2025.
Det er ikke længe siden, vi skiftede kalenderbladet til 2025, og et helt nyt år ligger foran os.
Jeg tør godt sige, at det ikke bliver kedeligt, for igen i år er der masser af relevante dagsordener, hvor vi – både det enkelte vandværk og foreningen – har en opgave. Vi tager ansvaret for drikkevandet på os, fordi vi køber ind på forandringer, uanset om de kommer i form af ny lovgivning eller ændring i andre forudsætninger, der kan bidrage til at styrke drikkevandets vilkår.
Den politiske Aftale om Grøn Trepart er et vigtigt skridt mod beskyttelse af vandmiljø, skovrejsning og CO2-udledning. Aftalen indebærer en helt ny lokal organisering med lokale treparter, som kommer til at bestå af kystvandråd og vandoplandsstyregrupper. Med kommunerne for bordenden vil lokale landbrugs- og naturorganisationer få ansvaret for at udmønte Den Grønne Trepart. Det er meget vigtigt, at drikkevandets stemme også bliver repræsenteret i dette nye forum – og i Danske Vandværker vil vi arbejde hårdt for, at drikkevandet ikke bliver glemt.
Det bliver allerede i årets første måneder at BNBO-arbejdet skal afsluttes. Med en ny BNBO-lov har kommunerne fået ansvaret for at sikre beskyttelsen af drikkevandet i de BNBO-områder, de selv har risikovurderet og udpeget som områder, hvor det er nødvendigt med en indsats.
Derfor er det yderst kritisabelt og på drikkevandets bekostning, når visse kommuner bevidst arbejder på at omgå lovens frister. Man må spørge sig selv, om kommunen tager ansvaret for drikkevandet alvorligt – og om der er behov for meget tydelige sanktioner, hvis en kommune ikke lever op til sit ansvar.
Danske Vandværker har sammen med Danmarks Naturfredningsforening henvendt sig til miljøministeren med en opfordring til, at han beder kommunerne om at overholde BNBO-loven.
Forbrugerejede vandværker leverer cirka 45 procent af vandforbruget i Danmark, og efterhånden bliver stort set hele mængden produceret og administreret med hjælp fra it-baserede værktøjer og produktionsanlæg. Derfor bør it-sikkerhed have en meget fremtrædende plads i bestyrelseslokalerne, så fokus er på at styrke it-sikkerheden for at opretholde forsyningssikkerheden.
I 2025 træder den omfattende NIS2-lovgivning i kraft. Det vil ikke være alle 1.600 vandværker i vores medlemskreds, der bliver omfattet af disse regler. Men selv et mindre vandværk kan være på it-kriminelles nethinder – derfor bør it-sikkerhed og god it-adfærd være i fokus hos alle i vores medlemskreds.
Der er også en række fastlagte aktiviteter i vores forening, som finder sted. For eksempel årets første fagmesse i Roskilde, hvor vi snart ses. Igen i år har jeg fyldt kaffekanderne og ser frem til at få en snak med så mange af jer som muligt.
Og så glæder jeg mig til at deltage i de regionale generalforsamlinger, som finder sted i foråret. Det er altid en fornøjelse at høre, hvad der rører sig i foreningens fem regioner.
Jeg vil opfordre dig til at deltage i din regions generalforsamling – det er her, du kan være med til at sætte spørgsmål til debat og styrke netværket vandværker imellem. Her i Vandposten kan du finde datoerne for generalforsamlingerne – og jeg håber, at vi ses.
Godt nytår!