Fem ting I kan samarbejde med jeres nabovandværk om
Samarbejde er utvivlsomt nøglen til en mere fremtidssikker vandforsyning. Mange er heldigvis godt i gang med at spille hinanden gode, men for nogle er samarbejdets kunst en udfordrende størrelse.
Der er mange gode grunde til, at vandværker samarbejder. Et godt samarbejde kan være med til at øge robustheden, spare penge, mindske behovet for frivillige hænder og bevare det gode lokale vand.
Et samarbejde kan komme i mange forskellige former. Det kan være mellem forbrugerejede vandværker, mellem forbrugerejede og kommunale vandværker, i vandrådet og mellem vandværker og varmeværker. I denne artikel fokuserer vi på, hvordan nabovandværker kan samarbejde. Mickey Kærsgaard Nielsen og Camilla Kjær Henningsen, der begge er juridiske rådgivere hos Danske Vandværker, giver deres bud på, hvad nabovandværker kan samarbejde om.
#1: Fælles om ansatte
“For mange vandværker er det ikke muligt at ansætte en administrativ medarbejder eller driftsansvarlig alene, men i fællesskab kan det bedre lade sig gøre. Dermed undgår de at skulle købe dyr ekstern ekspertise, hvilket på den lange bane ville være dyrere for forbrugerne”, siger Camilla Kjær Henningsen.
For at undgå at blive omfattet af skattepligten er der dog nogle forhold, man skal være meget opmærksom på.
“Det er vigtigt, at man har overvejet skatteforholdene, når man ansætter. Én måde at gøre det på er at ansætte de ansatte i alle vandværker, der ønsker at benytte den pågældendes arbejdskraft. Det vil sige, at den ansatte skal have en ansættelseskontrakt med hvert af de vandværker, som den ansatte arbejder for og aflønnes direkte af det enkelte vandværk. Der må altså ikke ske en samlet aflønning fra kun ét vandværk. Af ansættelseskontrakten skal det fremgå, hvilke vandværker den ansatte arbejder for”, forklarer Camilla Kjær Henningsen.
#2: Indkøbsaftaler
Vandværker kan eksempelvis være fælles om indkøb af digitale målere og det nødvendige soft- og hardware til aflæsning af målere. I den forbindelse er der dog også flere forhold, som vandværkerne skal være opmærksomme på for at undgå at blive omfattet af skattepligten.
“Det vil næppe blive anset som en sideordnet aktivitet, at vandværker i praksis deler administrationsopgaverne for fælles aftaler – medmindre der er tale om, at ét vandselskab varetager administrationsopgaverne for de øvrige vandselskaber”, siger Mickey Kærsgaard Nielsen og fortsætter:
“Det er derfor vores vurdering, at hvis alle vandværkerne indgår som parter i aftalen med leverandøren, kan faktureringen ske samlet til ét vandværk, der herefter modtager betaling fra de øvrige vandværker, så længe dette alene er en praktisk foranstaltning, der ikke medfører yderligere administrationsarbejde for det pågældende vandværk.”
#3: Opret nødforsyning til hinanden
Kniber det med at levere tilstrækkeligt vand i god kvalitet til jeres andelshavere – eller ønsker I blot at styrke forsyningssikkerheden, hvis I bliver ramt af en forurening eller strømafbrydelse? I mange tilfælde er hjælpen ikke ret langt væk, da det ofte vil være en fornuftig løsning at etablere en rørforbindelse til et nabovandværk.
“Der er nogle praktiske forhold, man skal have på plads. Man skal kende sine behov, projektere indsatsen, have en plan for udførelsen og aftale, hvem der skal stå for driften,” siger Mickey Kærsgaard Nielsen og fortsætter:
“Hvis der er tale om en gensidig nødforsyning, kan I lave en aftale om indbyrdes at udveksle vand via nødforsyningen eller afregne til kostpris. I kan altså vælge at udligne det leverede vand inden for samme regnskabsår.”
På Danske Vandværkers hjemmeside kan I finde en skabelon til vandværker, der skal indgå en aftale om en nødforsyning. Skabelonen er et godt afsæt til en velfungerende aftale mellem to eller flere selvstændige vandværker. Den kan også bruges af vandværker, der er underlagt vandsektorloven.
#4: Vidensudveksling
“Vidensdeling er utrolig værdifuld, da det giver vandværkerne mulighed for at lære af hinanden og opnå en større faglig robusthed. Det handler om at hjælpe hinanden med at undgå fejl og finde de bedste løsninger”, siger Camilla Kjær Henningsen.
I vandrådet i din kommune kan du dele erfaringer, hente inspiration og indgå i et netværk med andre vandværksfolk og kommunens medarbejdere på vandområdet.
En anden mulighed er at etablere et vandsamarbejde. DANVA og Danske Vandværker har udarbejdet en guide om vandsamarbejde, som indeholder gode råd til, hvordan I kan komme i gang med et vandsamarbejde.
#5: Synlig i lokalområdet
At være synlig i lokalområdet er vigtigt for at opretholde et godt forhold til forbrugerne og skabe forståelse for vandværkets arbejde. Samarbejde med nabovandværker kan bidrage til fælles initiativer, der øger synligheden.
”Man kan eksempelvis gå sammen om lokale begivenheder eller koordinere skolebesøg i kommunen med hinanden, hvor vandværkerne kan fortælle om deres arbejde og de udfordringer, de står overfor. Det kunne også være en fælles indsats på de sociale medier eller ved at gå sammen til lokalavisen, hvis I har en fælles agenda. En fælles stemme kan gøre det lettere at få opmærksomhed fra medierne”, siger Mickey Kærsgaard Nielsen.