Beredskabsfokus: Forsyningssikker er i højsædet på Midtfyn
Det behøver ikke være kompliceret at arbejde med vandværkets beredskab, hvis blot man prioriterer emnet og bruger den sunde fornuft. Det mener Bjarne Nebel, der er direktør på Midtfyns Vandforsyning, og som de seneste par år har arbejdet intenst med at styrke forsyningens beredskab.
Hos Midtfyns Vandforsyning har coronapandemien og krigen i Ukraine været med til at skærpe interessen for kritisk infrastruktur og vandværkets forsyningssikkerhed.
”Vi har været i gang med beredskabsarbejdet i omkring fem år, men de seneste par års usikkerhed har helt sikkert fået os til at rykke hurtigere på nogle af tingene. Det er noget vi selv har prioriteret. Jeg tror ikke, at mange af vores forbrugere ser vandforsyningen som kritisk infrastruktur. Mit indtryk er, at forbrugerne er mere optaget af forureninger. De tænker ikke over om vandværket har styr på den fysiske sikkerhed, it-sikkerhed og om de for eksempel har nødgeneratorer. De er ikke vant til at vand bare forsvinder”, siger Bjarne Nebel.
På trods af forbrugernes manglende interesse, har vandforsyningen alligevel prioriteret beredskab højt de seneste par år.
”Vi vil gerne finde plads til det i vores økonomi, selvom forbrugerne måske ikke tænker over det. Det er et valg fra vores side. Vi synes det er et vigtigt emne. Hvis alt går galt, så skal vi stadig kunne forsyne vores forbrugere med vand”, forklarer Bjarne Nebel.

Øget sikkerhed hele vejen rundt
Midtfyns Vandforsyning har derfor givet både den fysiske og digitale sikkerhed en ordentlig overhaling.
”Sammen med kommunen har vi sikret alle vores boringer og vandværker. Boringerne er hegnet ind, og der er adgangskontrol, overvågning og alarmer ved vandværkerne. Hvis der er fremmede, der åbner låget til vores boringer, så går der en alarm og så stopper grundvandspumperne faktisk”, fortæller Bjarne Nebel.
Også it-sikkerheden følger alle anbefalinger og retningslinjer, så hackerne bliver holdt for døren.
”Alle vores dokumenter er på en serverløsning, så alt er netbaseret. Det gælder blandt andet bogføring og kortlægning. Vi har ikke noget fysisk liggende – og derfor er it-sikkerheden også utrolig vigtig for os. Vores administration har sin helt egen internetforbindelse, ligesom vores SRO har det. Administrationen og overvågningen er derfor skarpt adskilt, for at højne sikkerheden”, forklarer Bjarne Nebel.
Forsvinder strømmen og internetforbindelsen, så er der også en plan for det på Midtfyns Vandforsyning. Noget som gav en ekstra sikkerhed, da Energistyrelsen i vinters varslede brownouts.
”Hvis strømmen forsvinder, så har vi en nødgenerator til tre af vores fem vandværker. Vi vil køre på en mindre belastning, men ikke nok til at forbrugerne vil bemærke det. Det betyder også, at vi kan holde tryk på hele vores ledningsnet, hvis strømmen forsvinder. Vi synes, at det er vigtigt med nødgeneratorer, så vandværket kan køre videre. Hvis hele forsyningen går i stå, så vil forbrugerne stadig forsøge at åbne hanerne. Det vil tage trykket af ledningsnettet, og så vil utætheder skabe et vakuum, i stedet for at vandet løber ud i jorden. Dermed kommer overfladevand ind i forsyningsnettet. Vandet vil blive suget ind i ledningsnettet, og så kan forbrugerne få alt muligt skidt med i vandet”, forklarer Bjarne Nebel og fortsætter:
”Ryger internetforbindelsen, så vil alle vores vandværker gå i det vi kalder ”ødrift”. Det vil sige, at værkerne vil køre internt. Hvert enkelt vandværk og pumpestation vil køre selv, men vi ville selvfølgelig selv skulle ud og overvåge”.
Beredskab et vigtigt fokusområde
For Bjarne Nebel er vandværkernes beredskab et område, der har en høj prioritet.
”Det handler også om prioriteringer. Nogle steder vil man hellere bruge krudtet på for eksempel blødgøring eller fjernaflæste målere, men for os er det vigtigt at have et stabilt fundament – og derfor synes vi, at beredskabet skal tages alvorligt”, siger Bjarne Nebel, der godt kan forstå, hvorfor det kan være mere populært at vælge investeringer, der giver værdi nu og her.
”Det er vanskeligt, for ved et blødgøringsanlæg får man et øjeblikkeligt resultat. Du får tilmed noget som forbrugerne efterspørger – og som de kan forstå værdien af. Nye pumper kan give energioptimering. Men ved at investere i fysisk sikring eller it-sikkerhed, får man ikke et resultat med det samme. Det er en langsigtet investering, som man håber, at man aldrig får brug for. Det kan få nogle til at nedprioritere den”, slutter Bjarne Nebel.