Skoleelever lærer om vandets vej
Hvordan kommer vores drikkevand egentlig frem til hanen? Det spørgsmål fik eleverne på Allindelille Friskole svar på, da formanden for Skee Vandværk lagde vejen forbi.
Det blev alt andet end en almindelig skoledag, da Allindelille Friskole fik besøg af Skee Vandværk. Lars Bo Hansen, formand for det lokale forbrugerejede vandværk, tog eleverne med på en spændende rejse ind i vandets verden.
Under besøget blev der sat fokus på, hvor vigtigt det er at værne om grundvandet – og så fortalte han om vandets vej fra grundvand til vandhane. Det gav anledning til flere aha-oplevelser hos skoleeleverne.
Fremtidens vandforbrugere
Besøget på Allindelille Friskole er en del af Skee Vandværks indsats for at engagere kommende generationer i vandværkets arbejde. Formålet er at skabe en større bevidsthed blandt unge om vandets værdi og den fælles forpligtelse, vi har til at beskytte vores drikkevand.
”Jeg tror, at det er en sund øvelse for eleverne. Det er godt at få en forståelse for, hvor tingene kommer fra – som med maden i køledisken. Men det handler selvfølgelig også om at sikre fremtidens vandforsyning. Hvis vi skal have en chance for at finde nye kræfter til bestyrelsen, så er vi nødt til at fortælle om, hvad vi laver, og hvorfor vi gør det. Tænk hvis bare var én i forsamlingen på et tidspunkt ender i et vandværk. Vi håber, at besøget har plantet et frø hos eleverne, og at de i fremtiden vil tænke over, hvor de får deres vand fra,” siger Lars Bo Hansen og fortsætter:
”Jeg er panisk angst for at ende i en situation, hvor vi må kaste håndklædet i ringen, og derfor blive ædt op af den nærmeste større forsyning. Det ville være det værste for mig. Derfor har jeg brugt en del energi på at tænke over, hvordan vi undergår den situation. Mit bedste bud er, at vi skal skabe en interesse for vandværket, og her er skolebesøg én af indsatserne,” siger Lars Bo Hansen.
Bevidsthed om vandets værdi
Rent drikkevand er en ressource, vi ofte tager for givet. Det kunne eleverne godt nikke genkendende til – og de blev også noget overrasket, da de hørte, at de faktisk er medejere af det lokale vandværk.
”Eleverne havde hørt om PFAS, men PFAS-pesticider var nyt for dem. Det bruger man stadig på markerne, og det kunne de ikke helt forstå var tilladt. Når de samtidig hører, at vandværket er forbrugerejet, og at det derfor også er deres vandværk, så kan man godt mærke, at de fik en vis ansvarsfølelse. Det gav anledning til en god snak om grundvandsbeskyttelse og vandbehandling,” siger Lars Bo Hansen, der håber, at eleverne også vil snakke med deres forældre om vandværket og deres drikkevand.

Skal I også besøge den lokale skole?
På Danske Vandværkers hjemmeside er der hjælp at hente, hvis I vil sætte vand på skoleskemaet.