Gå til indhold

Grundvandsbeskyttelse må ikke blive et storbyfænomen

Fredag den 21. marts var vi medarrangører af en konference på Christiansborg om, hvordan vi beskytter den vigtigste fødevare – vores drikkevand.

Konferencen bød på gode indlæg og en masse spørgsmål fra salen. Fra talerstolen fortalte Miljø- og Ligestillingsminister Magnus Heunicke blandt andet om erfaringerne med BNBO’erne, som har overbevist ham om, at ‘vi aldrig når i mål med frivillighed alene’.

Et vigtigt signal for vores drikkevand, der er hård presset. Over halvdelen af alle drikkevandsboringer indeholder rester af pesticider og det haster derfor med at finde løsninger. Grøn treparts udtagning af landbrugsjord er en gylden mulighed for at samtænke interesser og sikre fremtidens drikkevand.

Danske Vandværkers direktør, Lise Lotte Toft, havde til konferencen medbragt et danmarkskort over de ca. 6.000 aktive drikkevandsboringer. For selvom vi er enige om, hvad man skal gøre for at sikre grundvandet – mere økologi, vild natur og skovrejsning og reduktion i udledningen af nitrat – så må de nye grundvandsparker ikke udelukkende ligge omkring de store byer: Indsatsen for godt drikkevand skal ske alle de steder, hvor vi henter vores drikkevand.

Rent vand må ikke blive et storbyfænomen, men skal fortsat sikres alle steder i Danmark – og derfor skal grundvandsparkerne også udmøntes i forskellig skala og geografi, så godt drikkevand fremtidssikres for alle danskere – uanset hvor man bor.

Konferencen var arrangeret af DANVA, Danske Vandværker, Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening, Dansk Økojord & Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, Friluftsrådet og Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark.

Kort over aktive drikkevandsboringer i Danmark.

Kommende arrangementer

Udgivet 26. mar. 2025