Gå til indhold

Vand på skemaet: A ha-oplevelser i klasseværelset

Det er en tåget mandag morgen, da 9.B møder ind på Kingoskolen i Slangerup. Første time lige efter vinterferien, og eleverne nyder gensynet med hinanden og småsnakken går frem og tilbage i mindre grupper. Naturfagslærer Lene Mussmann tager ordet og byder velkommen til Henrik Petersen fra Danske Vandværker. Han skal blandt andet fortælle om vandets vej fra grundvandsmagasin til vandhanen og hvad der sker med vandet på vandværket og hvordan vi bruger det hjemme hos os selv.   

“Ved I godt, at hver person i gennemsnit bruger 45.000 liter vand om året?”, spørger Henrik Petersen. Der lyder overraskende udbrud fra 9.B: “Så meget” og “Wow – det er meget”.  

Og den første a ha-oplevelse kommer, da eleverne får at vide, at over 60 procent af den årlige vandmængde bliver brugt på badeværelset. Henrik Petersen peger på en infografik, der viser, at badet er en storforbrugende aktivitet, når det kommer til vand.  

“Så forstår I måske bedre, at jeres forældre sætter tid på, hvor længe I må stå under bruseren? I kan i hvert fald lukke for vandet, når I sæber krop og hår ind – det sparer på vandforbruget”, lyder rådet fra Henrik Petersen.     

Undervejs falder talen på forurening af vandet.  

“I har måske læst om det i medierne? Der kan være tale om to typer af forurening: Kemikalier, så som sprøjtemidler og PFAS i vandet, og der kan være forurening på grund af e-colibakterier. Hvis vandet er forurenet med e-colibakterier, så skal man koge vandet i mindst 2 minutter. Vandværket informerer om det, hvis det er nødvendigt, og i det hele taget foregår der et stort arbejde på vandværket for at undgå bakterieforurening”, fortsætter Henrik Petersen og fortsætter: 

“I kan være helt trygge ved at drikke det vand, der kommer ud af vandhanen. Faktisk er der skrappere krav til hygiejne og bakterier til vand fra vandhanen, end til vand, vi køber på flasker. 

Det får snakken til at bølge frem og tilbage. Der bliver talt om, at en halv liter vand på flaske koster 20-25 kroner, og sammenlignet med cirka 7 ører, som en liter koldt vandværksvand koster, så synes valget meget oplagt. Håndsoprækningen i 9.B. viser, at eleverne meget sjældent køber vand på flaske.  

Og med en drikkedunk fra Danske Vandværker, som de får med efter dagens vandtime, så bliver det endnu lettere at tappe vandet fra vandhanen.  

Et sidste spørgsmål inden timen er forbi går på, om man egentlig kan drikke vandet fra toilettet.  

“Det kan man godt, for vandet, der kommer fra vandværket, overholder alle kvalitetskrav. Men jeg vil ikke anbefale det, medmindre toiletkummen er 100 procent desinficeret”, slutter Henrik Petersen.  

Kommende arrangementer

Udgivet 04. jul. 2024