Gå til indhold

Pesticidsalg: Tre ud af fire kontrolbesøg viser brud på regler

I denne uge skriver Politiken, at der er fundet brud på reglerne for salg eller opbevaring af pesticider ved tre ud af fire kontrolbesøg hos pesticidforhandlere i 2023. Tallene er hentet fra den seneste statistik fra Miljøstyrelsen.

Her viser opgørelsen, at hvor man i 2021 foretog 103 tilsynsbesøg og i 2021 103, så var tallet i 2023 kun 16. Her var der overtrædelser i 12 ud af 16 tilsyn, tre af dem med politianmeldelser til følge. På to år er antallet af kontroller altså faldet med næsten 85 procent. Og selv om kontrollen med sprøjtemidler er risikobaseret, så der kun foretages kontroller ved forhandlere, hvor man har en mistanke om, at reglerne bliver brudt, så er resultatet stærkt bekymrende: Både i forhold til det stærkt faldende antal kontroller og den høje andel af overtrædelser hos de kontrollerede forhandlere:


”Hvis vi skal have tillid til, at der kun bruges godkendte pesticider, så er det helt afgørende, at der bliver strammet op på kontrollen, så vi får markant flere tilsynsbesøg: Ikke om et halvt år, men nu. Ellers udgør det jo en direkte trussel for grund- og drikkevandet, hvis der fortsat sælges pesticider til brug, som ikke overholder myndighedernes krav”, siger Susan Münster, direktør i Danske Vandværker.

I et skriftligt svar til Politiken fra Miljøministeriet lyder det, at faldet i antallet af kontroller er sket som følge af »en pukkel af sager vedrørende mulige overtrædelser af reglerne hos professionelle brugere af sprøjtemidler«.

For at reducere sagsbehandlingstiden fra kontrolbesøg til afgørelse har Kemikalieinspektionen derfor bragt kontrollen med import og forhandlere ned for i stedet at fokusere på håndhævelse over for »professionelle brugere af sprøjtemidler, der ikke overholder reglerne«, skriver ministeriet.

Miljøministeriet forventer, at kontrol med forhandlere vil stige allerede i år.

Læs mere her (artikel i Politiken bag betalingsvæg).

Udgivet 07. jun. 2024