Gå til indhold

Skål for det demokratiske ejerskab 

Generalforsamlingen skal ikke kun handle om sorte tal, hvis vi vil sikre et stort fremmøde og opbakningen til det demokratiske ejerskab. Hos Granly Vandværk skal generalforsamling være et samlingspunkt for forbrugerne.  

Hos Granly Vandværk har de tradition for at gøre noget særligt ud af den årlige generalforsamling. For dem er det årets begivenhed, hvor de samler lokalsamfundet og sætter drikkevandet på dagsordenen.  

”Det er vigtigt, at vi tager vores demokratiske ejerskab seriøst. Vi er derfor meget optaget af at nytænke generalforsamlingen og gøre en forskel i nærmiljøet. Selvom vi beskæftiger os med vand, er det stadig vigtigt for os, at vi sætter et aftryk som forening”, forklarer Niels Andreasen, der er formand for Granly Vandværk.  

De sidste par år har de, udover at holde en traditionel generalforsamling, også haft et indlæg af mere underholdende karakter for at gøre vandværkets generalforsamling mere mangfoldig og attraktiv.  

”Sidste år gæstede en lokal, kendt kunster generalforsamlingen og fortalte om hans kunst, og hvordan han så lokalsamfundet. Vi har også haft en ekspert om bæredygtighed til at komme og holde et indlæg. Vi prøver at ramme forskellige målgrupper med vores indlægsholdere, så vi når ud til flere”, siger Niels Andreasen.  

Smagsprøver til årets generalforsamling 

I år har Granly Vandværk lavet et samarbejde med det lokale Søgaards Bryghus for at skabe en speciel øl til dette års generalforsamling.  

”Vi leverer noget vand fra Granly Vandværk til bryggeriet, der så brygger noget øl, som vi køber til generalforsamlingen. Vandet tager vi direkte fra boringen, så der er virkelig tale om en Granly Vandværk øl. Alle til generalforsamlingen får en øl med hjem, men de får selvfølgelig også lov til at smage øllen til deres mad”, siger Niels Andreasen og fortsætter:  

”Ejeren fra Søgaards Bryghus kommer også og fortæller om øllen, som efterfølgende kommer på menukortet på bryghuset. Det er med til at skabe synlighed og sikrer, at vi til generalforsamlingen snakker om andet end bestyrelsens beretning, valg og økonomi”.  

Den 24. januar havde Granly Vandværk besøg af Søgaards Bryghus, der hentede vandet der skal bruges til øllen. Fra venstre: Næstformand Simon Christensen, Bestyrelsesmedlem Finn Jelstrup, bestyrelsesformand Niels Andreasen, Brygmester Claus Søgaard fra Søgaard´s Bryghus, Bestyrelsesmedlem Bjarke Jansen og bestyrelsesmedlem Mette Gjerloev. 

Stigende interesse for vandværket og det demokratiske ejerskab 

Bestyrelsens indsats er da heller ikke gået ubemærket hen blandt vandværkets forbrugere, der har taget godt imod, at vandværket nu gør noget mere ud af generalforsamlingen.   

”Lige nu er omkring 10 procent af vores forbrugere til stede, når vi holder generalforsamling. Om det er godt eller skidt er nok meget forskelligt fra by til by, men det vigtigste for os er, at vi ser en fremgang – og det gør vi. Det er særligt den målgruppe, der ikke tidligere har været med til generalforsamlingen, som er positive over, at vi nu gør en ekstra indsats”, siger Niels Andreasen.   

Når der er nye ansigter til generalforsamlingen, har vandværket en særlig opgave med at forklare, hvorfor det demokratiske ejerskab har sin berettigelse og er værd at holde fast i. 

”Typisk henvender de sig selv og spørger, hvorfor vi ikke bare bliver en del af Aalborg Forsyning – og så har vi en god snak om, hvad det demokratiske ejerskab indebærer, og hvorfor vi synes, at det har en stor værdi. Vi er nok et lidt atypisk forbrugerejet vandværk, fordi vi ligger midt i Aalborg. Det er ikke vandet i sig selv, der har vores berettigelse, og derfor betyder det demokratiske ejerskab og foreningslivet ekstra meget for os. Ellers kunne vi lige så godt blive en del af den store forsyning”, forklarer Niels Andreasen og fortsætter:  

”Det lader heldigvis til, at vores forbrugere deler det synspunkt. Vi havde for ikke så lang tid siden et forslag om hvorvidt vi skulle nedlægge vandværket. Der stemte 90 procent imod, 5 procent neutralt og 5 procent stemte for. Derfor arbejder vi selvfølgelig troligt videre.” 

Udgivet 18. mar. 2024