Omø Vandværk går foran i kampen for rent drikkevand
På Omø er der ingen vej udenom: Rent drikkevand er øens livsnerve. Gennem tæt samarbejde med både kommune og lodsejere har det lille vandværk vist, hvordan små samfund kan skabe store resultater.
Med en størrelse på kun 4,5 kvadratkilometer er der et begrænset antal steder, hvor man kan bore efter vand på Omø. Samtidig gør saltvandsindtrængning det umuligt at bore dybere. Og en ferskvandsledning fra fastlandet, vurderet til 35 millioner kroner, er helt uden for rækkevidde.
Derfor er det helt afgørende med en plan for grundvandsbeskyttelse, forklarer Gitte Lunding, der er formand på øens vandværk.
”Vi har kun det vand, vi har. På en ø er man meget bevidst om, at det, der sker på jordoverfladen, får konsekvenser for det, der sker nedenunder”, siger Gitte Lunding.
Ungt vand
Det er særligt sandt for Omø – og det skyldes øens geologi. Jordens sammensætning betyder, at grundvandet på Omø er markant kortere tid undervejs, end hvad der er tilfældet i størstedelen af Danmark. Det er ungt grundvand, hvilket betyder, at grundvandet er mere sårbart end andre steder.
”For vores grundvand betyder det, at der er kortere tid, hvor miljøfremmede stoffer kan nedbrydes. Overfladevand er faktisk kun 5 til 10 år om at blive til grundvand her på øen. Det unge grundvand gør, at vi både ser problemer og løsninger hurtigere end andre steder. Det forpligter os til at handle nu og beskytte vores vand”, forklarer Gitte Lunding.
Samarbejde og frivillige aftaler
Slagelse Kommune har i en indsatsplan, der blev vedtaget i marts 2022, udpeget 37,5 hektar jord på øen, der skal beskyttes for at sikre fremtidens drikkevand. Planen er udarbejdet på baggrund af øens geologi, grundvandsforhold og beboernes vandforbrug.
Og i samarbejde med Slagelse Kommune er Omø Vandværk lykkes med at beskytte alle 37,5 hektar. Gennem frivillige aftaler med lodsejere er marker tæt på boringerne blevet braklagt eller udlagt til natur, mens der på andre marker er indført pesticidforbud.
”Forhandlingerne gik forholdsvist nemt for os. Vi er en lille ø, hvor alle kender hinanden. Alle kender også til udfordringerne for vandværket. Vi har indgået aftaler med lodsejerne og udbetalt værdiforringelse for omkring 2.700.000 kroner. Omø Vandværk har selv bidraget med 900.000 kroner, og resten af finansieringen kommer Statens Grundvandsfond og Slagelse Kommune”, siger Gitte Lunding og fortsætter:
”Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Slagelse Kommune gennem årene, hvor borgmesteren selv er formand for sit lokale vandværk. Han kender derfor de problematikker som et lille vandværk har.”
Inden indsatsplanen blev endeligt vedtaget, havde Omø Vandværk selv købt fire hektar jord, hvor der ikke havde været dyrket i 25 år. Her har vandværket etableret en fjerde boring. Det var nødvendigt, fordi nitrat og pesticider udfordringer vandkvaliteten fra de andre boringer.

Opbakning på øen
Omø er godt i gang med at redde drikkevandet, men det kommer ikke uden en pris. Trods støtte fra Statens Grundvandsfond og Slagelse Kommune, kan investeringerne mærkes på vandprisen.
”Omø Vandværk har i forvejen kommunens dyreste vand med 22 kroner per kubikmeter plus moms og statsafgift. Det er svært at undgå en høj vandpris med de mange investeringer i grundvandsbeskyttelse. Forbrugerne ved godt, at det er nødvendigt, og at rent drikkevand er forudsætningen for alt det andet, vi gerne vil på øen”, siger Gitte Lunding og fortsætter:
”Vi har et lokalt Omø-blad, der udkommer 10 gange om året. Her har vandværket altid én side, hvor vi kan dele nyheder. På den måde har alle et kendskab til udfordringerne – og det gør det helt sikkert også nemmere at forstå, hvorfor vi er nødt til at investere i grundvandsbeskyttelse”.