Ny direktør: Jeg glæder mig til at nørde ned i vandværkernes verden
Danske Vandværkers nye direktør kommer til at have fokus på de store politiske linjer og dagsordener. Men for at kunne bære vanddagsordenen frem på de bonede gulve er første skridt at få den basale vandviden på plads og møde branchen i øjenhøjde, fortæller brancheorganisationens nye direktør Lise Lotte Toft.
Fra midten af februar har Danske Vandværkers direktør heddet Lise Lotte Toft. Og hun har glædet sig meget til at komme i gang med at arbejde for vores vigtige drikkevand:
“Danske Vandværker løfter som brancheorganisation en utrolig vigtig sag. Det handler om vores drikkevand, om vores natur, om vores måde at være i samfundet på som danskere: At man kan åbne for vandhanen og rent faktisk drikke det vand, som kommer ud. Samtidig er drikkevand lige nu meget højt på den politiske dagsorden, og jeg ser frem til at skubbe vores vigtige sager frem i tæt samarbejde med sekretariatet og landsbestyrelsen,” siger Lise Lotte Toft.

Tale drikkevandets sag
Lise Lotte Toft er uddannet jurist og har en karriere bag sig fra både Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og flere forskellige ministerier. Hun har senest været klima- og uddannelseschef i Center for Regionaludvikling i Region Hovedstaden, og stillingen som direktør for drikkevandets brancheorganisation bliver dermed Lise Lotte Tofts første job i drikkevandets tegn.
“Jeg vil først og fremmest gå til opgaven med meget stor nysgerrighed efter at lære organisationen rigtig godt at kende. Det er ikke nogen hemmelighed, at drikkevand er ny verden for mig. Derfor glæder jeg mig meget til at komme ud og møde branchen. Danske Vandværker er en medlemsdrevet organisation, så kontakten til medlemmerne og til landsbestyrelsen er meget vigtig for mig,” siger Lise Lotte Toft og fortsætter:
“Det er en meget velsmurt maskine, jeg træder ind i. Jeg overtager et velfungerende sekretariat, som leverer nogle flotte resultater – og det gode arbejde vil jeg glæde mig til at gå ind i og stå i spidsen for.”
Lise Lotte Toft var allerede på sit første vandværksbesøg i januar, og hun ser frem til at få endnu mere konkret indsigt i, hvad vandværksarbejdet går ud på.
“For mig er det både spændende, men også helt afgørende at komme tæt på den vigtige proces det er at producere og levere godt drikkevand. Vandværkerne er jo produktionsvirksomheder, der langt de fleste steder med en simpel vandbehandling fremstiller et livsvigtigt produkt. Jeg glæder mig til at nørde ned i vandværksdriften, for det er helt afgørende at forstå substansen, når jeg skal tale drikkevandets sag. Derfor kommer jeg også til at bruge meget tid på at komme rundt i landet og sætte mig ind i arbejdet på vandværkerne,” siger Lise Lotte Toft.
Ledelse og politik i rygsækken
Lise Lotte Toft ser sin solide erfaring med en bred vifte af politikområder og politisk interessevaretagelse som en klar fordel, når hun nu skal tale drikkevandets sag. Men samtidig er hun også indstillet på, at læringskurven bliver stejl:
“Jeg kan trække på min rygsæk i form af min erfaring med ledelse og politisk interessevaretagelse. Og samtidig kommer jeg til at lære en hel masse nyt. Jeg har ikke prøvet at være direktør før. Og det går jeg til med stor ydmyghed. Men opgaven er jo i sin kerne, at vi skal løfte de vigtige dagsordener. Det gør vi ved at have et godt teamwork, hvor vi både får leveret varen for og til vores medlemmer, men også har det sjovt undervejs. Og det ser jeg frem til at stå i spidsen for,” siger Lise Lotte Toft.
Noget af det første på den nye direktørs bord er at sikre, at implementeringen af den grønne trepart lokalt også tager drikkevandsperspektivet med.
“Det står højt på min liste, at vi det næste år gør vores stemme gældende ind i udmøntningen af den grønne trepart. I år tegner de 23 lokale grønne treparter landkortet op for den arealomlægning, som Danmark skal igennem for at reducere kvælstof, skabe mere natur og plante en milliard træer på sigt. Når de streger skal sættes, så skal de tage højde for vores allesammens grundvand. Ellers kommer vi til at skulle genbesøge det hele igen inden for ganske få år,” siger Lise Lotte Toft.
Og det er ikke en lille opgave at sikre drikkevandets stemme:
“Vi sidder ikke med rundt om bordet direkte, fordi drikkevandet ikke er nævnt særligt tydeligt som en del af det, treparten skal løse. Men vi skal insistere på, at drikkevandet og beskyttelsen af vores grundvand helt konkret tænkes med ind i det, som ministeren kalder danmarkshistoriens største gruppearbejde, så stregerne bliver slået ordentligt fra start af,” siger Lise Lotte Toft.
Grundvandsbeskyttelse, beredskab og synlighed i fokus
Nogle af de største opgaver, som drikkevandet står over for, er ifølge Danske Vandværkers nye direktør at sikre godt drikkevand for kommende generationer og forsyningssikkerhed.
“Forureningsdagsordenen er meget vigtig: Når man i dag kan finde pesticider i over halvdelen af drikkevandsboringerne, understreger det, at det kræver politisk vilje at fremtidssikre drikkevandet. Og at vi skal beskytte grundvandet langt mere og hurtigere, end vi gør i dag. En anden udfordring er den geopolitiske virkelighed, som betyder, at vi hverken kan tage den fysiske eller den digitale sikkerhed for givet. Og derfor skal vores vandværker også leve op til de skærpede krav, der kommer og kunne svare på den virkelighed, der er her og nu. Vandværkerne skal være garant for forsyningssikkerhed og den digitale sikkerhed. Og det hænger tæt sammen,” slår Lise Lotte Toft fast. Hun fortsætter:
“Jeg har en stor nysgerrighed på, hvordan vi rekrutterer medlemmer til vores vandværksbestyrelser. Vi har både brug for at hylde dem, der gør en indsats i forvejen. Og så skal vi sikre, at der fortsat er frivillige kræfter, der vil løfte vores vandværker. Jeg tror, at der er et potentiale for, at flere får lyst til at engagere sig i drikkevandssagen, hvis vandværkerne bliver endnu mere synlige for den brede befolkning.”