Løs vandværkets konflikter i retten
Står dit vandværk i en konflikt, der er gået i hårdknude, så er der hjælp at hente. Selvom det kan virke dyrt og drastisk, er det faktisk muligt at løse konflikten gennem en retssag – en såkaldt småsag.
Et vandværk kan en gang imellem finde sig selv i konflikt med andre parter, hvor penge er på spil, såsom manglende betalinger eller erstatningskrav.
Selvom stridighederne oftest kan løses gennem dialog, kan der være tilfælde, hvor konflikten er gået så meget op i en spids, at man ikke selv kan løse den. Her kan det give mening for vandværket at anlægge en småsag mod den anden part.
Mindre komplekse juridiske sager
Småsager er mindre komplekse juridiske sager med et erstatningskrav på under 50.000 kr., hvor retten vejleder parterne, og der er derfor ikke behov for advokatbistand i langt de fleste tilfælde. På den måde er en småsag en mulighed for at løse en økonomisk konflikt hurtigere og billigere end en traditionel civil retssag.
I en småsag vil dommeren først og fremmest forsøge at få parterne til at indgå et forlig. Hvis ikke det kan lade sig gøre, vil sagen føres ved et retsmøde, hvor dommeren afsiger en dom over den ene af parterne.
Både borgere, virksomheder og offentlige myndigheder kan være parter i en småsag, men for vandværker vil det typisk dreje sig om uenighed med andre virksomheder for eksempel leverandører eller erstatning efter graveskader.
Vandværk anlagde småsag
Næstelsø Vandværk gik rettens vej efter en overgravet ledning.
Netop muligheden for at anlægge en småsag blev aktuel for Næstelsø Vandværk efter en overgravet vandledning tilbage i 2021.
Under en nedgravning af et fiberkabel, ramte et asfaltfirma en lokal vandledning.
Asfaltfirmaet mente ikke, det var deres ansvar, fordi de havde spurgt en tidligere formand for vandværket til råds om ledningens placering, samt indhentet oplysninger i Ledningsejerregistret (LER).
Men ingen af delene kunne kortlægge ledningen præcist og med et gammelt eternitrør på spil, rådede Næstelsø Vandværk asfaltfirmaet til ikke at lave en styret underboring. En instruks, som asfaltfirmaet ikke fulgte, og resultatet blev som bekendt et overgravet rør.
Efter længere tids diskussion, hvor hverken Næstelsø Vandværk eller asfaltfirmaet ville påtage sig ansvaret og regningen
for ulykken, valgte vandværket at prøve sagen i et retslokale.
Næstelsø Vandværk anlagde en småsag mod asfaltfirmaet, hvor formand, Anders Birkmann, agerede advokat for vandværkets side af sagen.
“Vi fik rådgivning fra Danske Vandværker om, hvordan vi skulle gøre. Så vi forberedte vores argumenter for, hvorfor vi ikke mente, overgravningen var vores ansvar og medbragte beviser i form af billeddokumentation og vidner. Og så forelagde vi det for dommeren”, fortæller Anders Birkmann, der endte med at have en positiv oplevelse i den ellers uvante situation.
Retten i Nykøbing Falster vurderede, at asfaltfirmaet ikke havde taget de fornødne foranstaltninger og gav Næstelsø Vandværk medhold i sagen. Asfaltfirmaet blev dermed pålagt at betale knap 7.400 kr. og sagens omkostninger til Næstelsø Vandværk.
For Anders Birkmann er det en lettelse at vide, at konflikter som denne kan løses på saglig vis:
“Vi er glade for, at vi har et retssystem, hvor man kan klare den slags sager. Selvom det kun drejede sig om småpenge, var det en principiel sag for os”.
Hvis du vil
anlægge en småsag
Rettens vejledningspligt betyder, at retten hjælper dig med at forberede din sag. Det kan dog være en god ide at have tænkt over følgende, før du anlægger en småsag:
- Gør dig klart, hvem der er din modpart.
- Sæt ord på, hvad jeres konflikt handler om. Er det for eksempel en konflikt om manglende betaling eller mangler ved udført arbejde.
- Overvej din dokumentation. Du skal kunne dokumentere, at du har ret til det, du kræver af din modpart. Det kan du blandt andet gøre ved hjælp af en kontrakt, en aftale, en kvittering eller andet.
- Du kan anlægge en småsag på minretssag.dk.