Gå til indhold

Hvor er de grønne ambitioner blevet af?

Folketinget er åbnet, og regeringens lovprogram offentliggjort. Mens statsminister Mette Frederiksens åbningstale tirsdag rettede sig meget mod regeringens ambitioner for Folkeskolen, bør en stor del af åbningsdebatten i dag tage fat i de store udfordringer, som miljøet står overfor. Analyserne viser, at vores vandmiljø og drikkevandsvandressource generelt er udfordret.

Men hvor er de grønne ambitioner henne i regeringens lovprogram for det kommende år?

  • Vi bliver nødt til at sætte konsekvenserne af nitratforbruget under lup. Landbruget er under pres og arbejder på at finde de rette løsninger. Det er et langt, sejt træk, men vi kan ikke leve med det, når for store mængder kvælstof truer vores vandressource og miljøet generelt.
  • Vi skal sikre drikkevandsressourcen – både gennem den nødvendige og længe ventede beskyttelse, det gælder også i forhold til, at vi skal have samme regler for markboringer som til den øvrige vandindvinding. 
  • Vi skal sikre, at der er nok drikkevand til os mennesker, når vi etablerer nye vandforbrugende industrivirksomheder, eller når perioder med tørke får landbrugets markvanding til at eksplodere. Klimaforandringer vil kun bidrage til at gøre udfordringerne større.
  • Vi skal have afværget den tikkende forurenings-bombeved at rense op for PFAS og andre stoffer og sikre forbud mod det, der truer vores drikkevand.  Det har taget lang tid at få hul igennem. Nu forstår de fleste alvoren. Næste skridt er at vi får sat handling bag, så vi kan fremtidssikredrikkevandet.

Det vil regeringen på miljøområdet

Udgivet 05. okt. 2023