Hornbæk Vandværk afprøver guide til fysisk sikkerhed
Driftsleder Henrik Fritzbøger ved Hornbæk Vandværk er en af de første, der har afprøvet guiden til fysisk sikring på vandværket. Sikkerhedsrunderingen gav både ahaoplevelser og ro i maven.
Henrik Fritzbøger og vandværkets to afløsere deltog i sikkerhedsrunderingen, som blev faciliteret af Kenneth Lykke Karlsen, som har udviklet guiden i et praktik ophold i Danske Vandværkers sekretariat.
“Der er kommet en fin rapport med et godt overblik over nogle aktionspunkter, som vi har budgetteret med og nu har fokus på. For eksempel løfter vi niveauet med ekstra sikring på mandelugerne på rentvandstankene. Det med at have fokus på den fysiske sikkerhed er en rejse hele tiden”, siger Henrik Fritzbøger.
Henrik fortæller, at de allerede inden guiden kom på banen, har haft fokus på den fysiske sikkerhed. Blandt andet er der investeret i brudsikre døre og vinduer samt alarmer på rum, låger og videoovervågning.
“Vi øger sikkerheden, hvor vi kan – men vi kan ikke gardere os 100 procent. Skulle der komme ubudne gæster, så vil vi gerne vide, hvad de foretager sig for eksempel omkring vandbanen: Er det drengestreger, eller er der mere onde hensigter på spil. Det kan videoovervågning hjælpe os med svar på”, fortæller Henrik Fritzbøger og tilføjer, at vandværket er beliggende i et forholdsvist frede ligt område uden høje indbrudstal.
Rundering gav aha-oplevelse
Sikkerhedsgennemgangen har også sat fokus på, at elinstallationer kan udgøre en risiko.
“Vi har fået en ahaoplevelse, for hvis der opstår en mindre brand i el-skabet, kan vi så køre med nødpumper og nødgenerator? Og kan vi overhovedet levere vand? Vi har en nødforbindelse til et andet vandværk, men er den tilstrækkelig, hvis der sker noget om sommeren, hvor der er mange sommerferiegæster i Hornbæk? Det er nogle spørgsmål, som vi lige nu er ved at undersøge”, siger Henrik Fritz bøger og peger på, at elinstallationerne termograferes for være på forkant med eventuelle risici.
Sikkerhed er en løbende ting
“Der er meget fokus på cybersikkerhed, og det er også en problemstilling i forhold til vandforsyning og forsynings sikkerhed. Men jeg synes, det er godt, at CER og NIS 2-direktiverne er adskilte, så vi ikke blander tingene sammen. Vi har i højere grad brug for specialisthjælp til cybersikkerhed og hacking, for det er mere komplekse ting, mens den fysiske sikring er noget, vi selv kan håndtere”, siger Henrik Fritzbøger og fortsætter:
“Det er klart, at bestyrelsen skal være med inde over, og hos os er det et fast punkt på dagsordenen på bestyrelsesmøderne. Har der været sikkerhedshændelser? Hvor langt er vi med de ting, vi har aftalt, og er der nye problemstillinger? Så på den måde tager bestyrelsen i høj grad ansvar”.
Afprøvet guiden
Da Henrik Fritzbøger første gang blev præsenteret for værktøjet, syntes han, at guiden fremstod for kompliceret.
“I forbindelse med dette interview har jeg kigget værktøjet igennem igen, og nu kan jeg se, at der er blevet arbejdet med nogle af de input, jeg havde. For eksempel synes jeg, at værktøjet er kommet ned i øjenhøjde og fremstår mere pædagogisk, logisk og visuelt. Det er mere enkelt at få overblik over systematikken, og hvad man skal gøre i de forskellige steps. Jeg er sikker på, at det øger motivationen til at gå i gang”, siger Henrik Fritzbøger.
Henrik Fritzbøger anbefaler, at et bestyrelsesmedlem faciliterer selve sikkerhedsrunderingen på vandværket.
“Det fungerer rigtigt godt, at en person har opgaven med at skrive ned, så driftsfolkene har fokus på at debattere tingene undervejs. Guiden lægger i hvert fald op til en brainstormingsproces”, siger Henrik Fritzbøger.
Hornbæk Vandværk
Kommune: Helsingør
Forbrugere: 2.800
Udpumpet vand: 234.000 kubikmeter
“Jeg kan dog godt lide den gode gamle metode med Post-It-sedler. Det giver overblik, når hver især noterer, hvad de synes er vigtigt. Og da man altid er nødt til at parkere nogle ting til senere, så er det godt, at man kan hente Post-It-sedlerne frem og se, hvad der nu står for tur. I denne runderingsrapport fremgår kun det, vi talte om og prioriterede, resten eksisterer nærmest ikke”, slutter Henrik Fritzbøger.