Gå til indhold

Fokus på drikkevand i regeringsgrundlag

Drikkevandet får fortjent fokus i nyt regeringsgrundlag

Den nye SVM-regering fremlagde onsdag sit regeringsgrundlag.

Danske Vandværker er glade for, at drikkevandet har fået en central plads i aftalepapiret og hilser især velkommen, at den ny regering lover en akut plan for beskyttelsen af vores boringer, i forlængelse af den indsats, der allerede har været med BNBO. Blandt andet skal der sikres større opbakning kommunalt.

Regeringen vil igangsætte en kortlægning af de 640.000 hektar, der i dag er udpeget som indsatsområder, med henblik på at beskytte drikkevandet og henviser samtidig til vandbranchens forslag om at beskytte op mod 200.000 hektar.

Danske Vandværker har i valgkampen spillet ind med behovet for såkaldte grundvandsparker, og derfor er det glædeligt, at regeringen også lægger op til en udvidet beskyttelse, kombineret med natur og skovrejsning.

Også de stærkt skadelige flourstoffer, PFAS, vil den ny regering sætte ind overfor. Blandt andet ved at arbejde for et forbud mod de sundhedsskadelige stoffer på EU-plan, og ved at se på kravene til rensning af spildevandet, så der ikke sker spredning af de miljøfarlige stoffer til grundvandet.

Udgivet 16. dec. 2022