Flere kvinder til vandværksbestyrelserne
Generalforsamlingen er vigtig for demokratiet, for det er her, forbrugerne har mulighed for at udøve deres demokratiske ejerskab. Og som medejer af det lokale vandværk kan man være med til at bestemme, hvordan vandværket drives effektivt, sikkert og bæredygtigt.
Der er plads til flere kvinder i bestyrelserne
Vi mener, at det er en væsentlig opgave at sikre større mangfoldighed i vandværkernes bestyrelser, så både kvinder og mænd, unge og ældre er repræsenterede. Derfor arbejder vi blandt andet med Verdensmål nr. fem, som handler om ligestilling mellem kønnene.
Selvom jeg ikke kan give et helt eksakt tal på, hvor mange kvinder, der sidder i bestyrelserne på de forbrugerejede vandforsyninger, så ved jeg, at der ganske givet er plads til flere. I april sidste år foretog vi en medlemsundersøgelse, og af svarene fra i alt 923 vandværker fremgik det, at kvinder kun er repræsenteret i en tredjedel af bestyrelserne.
Heldigvis sporer jeg en vis fremgang, og på flere og flere vandværker bliver man klar over, at det er vigtigt, at der er kvinder med i bestyrelsen.
Forskellighed giver bedre beslutninger
Jeg ved godt, at nogle – også i min egen verden – kan blive lidt træt af al den tale om flere kvinder i bestyrelserne. Og det kan jeg da godt forstå, for selvfølgelig handler det allermest om at have de rigtige kompetencer i bestyrelsen. Men vi mennesker tænker nu engang forskelligt, og det er vigtigt, at der kommer forskellige synspunkter i spil, før man når frem til en beslutning. For det gør helt sikkert beslutningen bedre, og mangfoldighed er og bliver en af nøglerne til de gode og rigtige beslutninger i bestyrelsesarbejdet.
Artikel i medlemsmagasin rykker
I Danske Vandværkers medlemsblad, Vandposten, har vi derfor stillet skarpt på kvinder i bestyrelsen. Vi har blandt andet haft en artikel fra et forbrugerejet vandværk med fokus på tre kvindelige bestyrelsesmedlemmer, som sørger for, at forbrugerne kan slukke tørsten i lokalt og bæredygtigt vand fra hanen.
Artiklen blev delt flittigt på de sociale medier, og det betød, at jeg fik flere henvendelser fra kvinder, som gerne ville give en hånd med på vandværket. De vidste bare ikke, hvordan de skulle komme ind og spille en rolle, men det gør vi noget ved nu på vores hjemmeside.
Af Susan Münster, direktør i Danske Vandværker – indlægget er bragt i Energy-Supply 20. april 2021.