Gå til indhold

Drikkevandet fortjener en stærk stemme 

Af Ellen Trane Nørby, formand for DANVA, & Jan Andersen, landsformand for Danske Vandværker 

Hver dag drikker vi det. Gerne flere liter. Og bruger det til madlavning, toiletskyl, bad og havevanding. Det er vores vigtigste fødevare: Det gode drikkevand, som vores statsminister endda omtaler som det danske guld. Drikkevandet er livsvigtigt, og det skal vi sammen passe på. 

Derfor er det også ofte en fordel, når vi som talerør for de lokalt forankrede vandværker og de store vandforsyninger løfter de vigtige dagsordener sammen. 

I år har arbejdet i de lokale grønne treparter fyldt en stor del af dagsordenen. Her har vi sat målrettet ind for at sikre, at hensynet til drikkevandet kommer med fra starten. Blandt andet sammen med en række grønne organisationer i det, vi kalder det blågrønne samarbejde. I foråret kunne vi invitere til en fælles konference på Christiansborg, der samlede en række vigtige interessenter, miljøministeren og ordførere om behovet for målrettet grundvandsbeskyttelse nu og fremover. 

For udfordringerne er både store og akutte: Lige nu finder vi pesticidrester i over halvdelen af drikkevandsboringerne. Alt tyder på, at vi kun har set toppen af isbjerget, når det kommer til de sundheds-og miljømæssige konsekvenser af evighedskemikalierne PFAS. De store udfordringer med PFAS og PFAS-pesticider har vi også sat på dagsordenen i flere omgange, lige som vi fælles taler for, at der kommer flere VAP-marker, så vi fremover kan komme udfordringerne med sprøjtegift i grundvandet til livs.  

Vi står også stærkt sammen, når vi laver fælles arrangementer på Folkemødet og høringssvar, som senest med vores anbefalinger til Drikkevandsvejledningen: Når anbefalingerne står skarpt og enslydende, er det nemmere for myndighederne at tage dem til efterretning og implementere i den endelige lovgivning.  

Den aktuelle geopolitiske situation sætter en fed streg under behovet for et styrket beredskab, og at stærke samarbejder er helt afgørende. For tiden er inde til at styrke dialogen på tværs af interessenter og myndigheder. Vi skal gøre beskyttelsen af drikkevandet til en bærende del af de beslutninger, vi træffer i fællesskab – i Folketinget, i kommunalbestyrelserne og i lokalsamfundene.  

Det handler om at tænke og handle langsigtet. Om at tage ansvar for det vand, vi alle deler – og som vores børn og børnebørn også skal have glæde af. For det danske drikkevand er ikke bare en ressource. Det er en fælles forpligtelse. 

Kommende arrangementer

Udgivet 22. maj. 2025