Den 1. marts udløber kommunernes frist for påbud
I morgen er der deadline for kommunernes frist for at melde påbud for at beskytte de boringsnære beskyttelsesområder. På nuværende tidspunkt er det ifølge oplysninger fra Miljøministeriet kun lykkedes at beskytte godt 30 procent af de boringer, der ellers efter aftalen skal sikres mod sprøjtemidler. Tallet kan dog vise sig at være højere, fordi kommunernes endelige deadline for at indrapportere status først udløber om fire uger.
Tidligere har flere kommuner peget på, at de af forskellige grunde ikke kommer til at nå at sikre områderne inden for fristen. Derfor henvendte Danske Vandværker og Danmarks Naturfredningsforening sig allerede i slutningen af november 2024 til miljø- og ligestillingsministeren, der i sit svar understregede, at det er en bunden opgave at sikre beskyttelsen af BNBO inden for den i BNBO-loven fastsatte tidsfrist, og at kommuner, der ikke overholder fristen, som vil blive meldt til Ankestyrelsen.
”Kommunerne har pligt til at beskytte drikkevandet i de boringsnære beskyttelsesområder senest 1. marts. Vi skal huske på, at det handler om områder, hvor kommunerne selv har slået fast, at der er en risiko for, at drikkevandet ellers kan blive forurenet med sprøjtemidler. Hvis kommunerne ikke får beskyttet drikkevandet inden for tidsfristen, er det simpelthen ikke godt nok,” siger Danske Vandværkers direktør Lise Lotte Toft.
De boringsnære beskyttelsesområder har været i spil, siden den politiske aftale om at beskytte drikkevandsboringerne blev indgået i 2019. Siden er fristen blevet udskudt, indtil der i 2024 blev lavet en lov, der slår fast, at hvis der ikke er landet en frivillig aftale om beskyttelse, har kommunerne pligt til at forbyde sprøjtning – og det skal senest være sket 1. marts 2025. Herefter har kommunerne fire uger til at indberette deres påbud til Miljøstyrelsen, hvilket betyder, at det endelige overblik over beskyttelsen senest vil være registreret og dermed offentligt tilgængeligt 1. april 2025.