Gå til indhold

Veldrevet bornholmsk vandværk er kåret til årets vandværk 2023 

TV2 Bornholm var på pletten, da prisen blev overrakt. Se “Mellem os” den 22. marts.

Vandværksmedlemmer fra hele landet har peget på Tejn Vandværk som vinder af årets vandværkspris 2023.

I dag er det FN’s internationale vanddag, og Danske Vandværker uddeler i den sammenhæng Årets Vandværkspris 2023.

Danske Vandværkers pris fremhæver og synliggør det ekstraordinære vandværksarbejde. Der var indstillet 20 vandværker til prisen. En jury har udpeget to finalister, og nu har medlemmerne i Danske Vandværker stemt og afgjort, at det i år er Tejn Vandværk, der løber med titlen. 

”Vi er meget beærede over at have vundet Årets Vandværkspris. Særligt fordi det er branchens pris. Det er andre vandværksfolk, der har stemt på os, og det er selvfølgelig en stor motivation for os i vores videre arbejde,” siger Jan Mørk, der er formand for Tejn Vandværk og tilføjer:

”Det er også en stor cadeau til de tidligere bestyrelsesmedlemmer på Tejn Vandværk, fordi de har udrettet nogle ting, som vi i den nuværende bestyrelse har kunne bygge videre på”.

Fra venstre Susan Münster, Claus Larsen, Bente Holm, Mikkel Mortensen, Reno Kuhre, Thorbjørn Gjessing og Jan Andersen.

Derfor løb Tejn Vandværk med prisen

Tejn Vandværk gør sig positivt bemærket inden for en række områder. Det er blandt andet lykkedes at sammensætte en bred og kompetent bestyrelse, som har forskellige aldersgrupper, køn og kompetencer repræsenteret. Det har gjort vandværket i stand til at gennemføre en udbygning som en total entreprise, som har holdt sig inden for budget og tidsramme – uden brug af eksterne rådgivere og med en kort tilbagebetalingstid.

I bestyrelsen arbejder man ikke alene aktivt med FN’s verdensmål 6 om rent drikkevand, men også med evaluering og udvikling af bestyrelsesarbejde og kodeks for godt bestyrelsesarbejde. Tejn Vandværk er god til at dele sine succeser på de sociale medier og skaber positiv synlighed i lokalområdet, når der f.eks. inviteres til rejsegilde, og når gode resultater med boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) bliver delt.

Tejn Vandværk indgik 2018 frivillige aftaler omkring sine boringer og havde ved årsskiftet indgået tinglyste aftaler for alle tre kildepladser med alle 11 lodsejere. Da vandværket skulle udbygges, var et af kriterierne, at det nye design skulle spare energi, og forventningen er en besparelse på 30 pct. i udpumpning. Det nye SRO-anlæg, der styrer og overvåger vandværkets aktiviteter gør, at Tejn Vandværk kan bruge sin store tankkapacitet som energibatteri. Der bliver arbejdet på at kombinere batteri, nødgenerator og solceller. Taget på den nye bygning er dimensioneret til solceller, som skal lade batterierne op til nødforsyning og levere grønnere og billigere energi. 

Tejn Vandværk vægter desuden samarbejde højt og har etableret forsyning til to nabovandværker.

”Tejn Vandværk er et strålende eksempel på et vandværk, som har en professionel tilgang til bestyrelsesarbejdet og gør en stor indsats for en grøn og bæredygtig vandforsyning. Det er meget inspirerende at besøge dem og høre om deres arbejde”, fortæller landsformand Jan Andersen, der overrakte prisen til det bornholmske vandværk

Jan Andersen overrakte prisen til Tejn Vandværk.
Udgivet 22. mar. 2023