Lokal grøn trepart: 11 forslag til grundvandsbeskyttelse
“Kan vi – alle vandværkerne i Gribskov Kommune – invitere os selv med i drøftelserne i den lokale grønne trepart? Vi har nogle gode ideer, der kan skabe mere grundvandsbeskyttelse, når der skal peges på arealer, der skal tages ud af produktion i forbindelse med arbejdet i den lokale grønne trepart?”
Sådan skrev bestyrelsen for Kontaktudvalget for Vandværkerne i Gribskov Kommune til byens borgmester.
Men det kom der ikke noget ud af, fortæller formanden for kontaktudvalget, Peder Andersen:
“Vi vil meget gerne gøre vores indflydelse gældende, så vi fremsendt efterfølgende også nogle udklip fra Danske Vandværkers temaside om Grøn Trepart, som beskriver forskellige muligheder. Men det kom der stadig ikke en mulighed for deltagelse ud af. Desuden har vi et godt lokalt kendskab, og vi mener bestemt, at vi kan byde ind med brugbar viden og bud på løsninger.”

Vandværker og Danmarks Naturfredningsforening i fælles front
Vandværkerne i Gribskov henvendte sig til den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening (DN). Tidligere har de to foreninger afleveret et fælles høringssvar til kommunens indsatsplan for grundvandsbeskyttelse og er i det hele taget meget på linje med hinanden.
“Vandværkerne gav mig grønt lys til at samarbejde med Christian Laursen, bestyrelsesmedlem i DN Gribskov, om at udarbejde et fælles forslag, der kan understøtte udtagningen af jord,” fortæller Peder Andersen.
Efter et par møder, hvor Christian Laursen og Peder Andersen udvekslede erfaringer og brugte de forskellige informationslag i MARS-kortet, lå der et færdigt forslag.
“Forslaget er præsenteret for bestyrelsen i kontaktudvalget, som tog godt imod det. Vi har peget på 11 grundvandsdannende områder, hvor der er mulighed for at lave rigtig solid beskyttelse af grundvandet,” fortæller Peder Andersen, og han fortsætter:
Gribskov-forslaget omfatter cirka 4.000 hektar jord, og hvem ved: Måske landskabet i Gribskov Kommune kommer til at se meget anderledes ud allerede om få år.”
“De 11 forslag er rigtige gode bud på arealer, der bør prioriteres og veksles til indsatser såsom skovrejsning, økologisk landbrug eller naturudlæg. Jeg håber naturligvis, at man vil tage positivt imod vores forslag, og at det bliver en del af de kommende forhandlinger,” siger Peder Andersen.
Forslagene skal være færdige før sommerferien
Peder Andersen opfordrer andre vandværker og vandråd til at koble sig på de lokale naturfredningsforeninger. Han understreger, at arbejdet haster, da alle forslag skal afleveres inden sommerferien.
“De lokale afdelinger af Danmarks Naturfredningsforening er villige til at lukke os ind, og en alliance med dem giver vandværkerne en mulighed for at blive hørt” lyder det fra Peder Andersen.
Prioriteringen og forhandlingerne om arealomlægningen starter efter sommerferien, og ved årets udgang skal de 23 lokale grønne treparter have regnestykket til at gå op. En plan for omlægningen af de 390.000 hektar landbrugsjord, skal ligge klar. I 2026 starter forhandlingerne med lodsejerne.
MARS-kortet
MARS-kortet: Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) har lanceret en ny digital platform, der samler og understøtter indsatser på arealer, som bidrager til at indfri de nationale mål i aftalen om implementering af et Grønt Danmark.
I Gribskov har de brugt MARS-kortet til at finde områder, hvor vandværkernes indvindingsopland overlapper med miljø- og naturområder.
På Danske Vandværkers hjemmeside finder I en guide til, hvordan I arbejder i MARS-kortet.
Find mere viden og gode råd til arbejdet med Grøn trepart