Klimaværktøj: Sæt tal på jeres grønne arbejde
Arbejder I med den grønne omstilling? Et nyt klimaværktøj skal hjælpe vandværkerne med at strukturere deres indsatser og samtidig beregne, hvor stor en CO2-reduktion de opnår gennem grønne initiativer som energioptimering eller skovrejsning.
Vand fra hanen er et bæredygtigt produkt, men der er stadig energi forbundet med at producere og distribuere det. En samlet vandsektor har derfor sat et fælles mål om at være energi- og klimaneutral i 2030.
Det er et både flot og nødvendigt mål, men det er også et mål, der for den enkelte forbruger kan være abstrakt og svært at forholde sig til. For hvor meget bidrager det lokale vandværk med i den sammenhæng?
Der skal fakta på bordet, hvis forbrugerne skal kunne se, hvordan vandværket bidrager til klimaregnskabet.
Nemt og hurtigt overblik
Med det nye klimaværktøj får I på vandværket et redskab, der nemt og hurtigt skaber et overblik over jeres arbejde med den grønne omstilling.
Når I bruger klimaværktøjet, vil I sikkert opleve, at I allerede gør mange ting, som bidrager til en bæredygtig vandforsyning. Formålet med værktøjet er nemlig også at hjælpe jer til at få jeres klimatiltag ned på skrift. Det kan også være med til at skabe en dialog om, hvad I allerede har gjort, og hvad I kan arbejde med i fremtiden.
Synliggør jeres klimaindsats for forbrugerne
I værktøjet finder I eksempler på, hvordan I kan udregne, hvor stor en CO2-reduktion energioptimering og skovrejsning skaber. Dermed kan I dokumentere effekten af jeres klimaindsats på generalforsamlingen og over for omverdenen.
Værktøjet kan måske endda bane vejen for, at andre i jeres lokalsamfund får øjnene op for vandværkets rolle og den vej igennem får lyst til at blive en del af bestyrelsen.
Eksempel på udregning af CO2-reduktion:
- Strøm: 100 kWh x 115 gram = 11,5 kilo CO2
- Skovrejsning: 1 hektar skov optager 400-450 tons CO2 over 60 år
De 115 gram dækker over CO2-udledning pr. solgt kWh, faktisk. I udregningen justerer du derfor blot sparet strømforbrug for hurtigt at se vandværkets CO2-reduktion.
Kilde: Energistyrelsen 2020.