Gå til indhold

Fynske vandværker kan gå foran med grundvandsbeskyttelsen

Danske Vandværker og Region Fyn har opfordret vandværkerne på Fyn til at tage handsken op og starte debatten lokalt for at få realiseret grundvandsbeskyttelsen.

Miljøstyrelsen har brugt en ny metode til at udpege de potentielle beskyttelsesområder for grund- og drikkevand på Fyn – som det første område i landet – og udpeger derved de sårbare grundvandsdannende områder.  
 
Det er derfor oplagt, at vandværker på Fyn følger op og starter debatter lokalt i forhold til at få realiseret grundvandsbeskyttelsen. Kommunen kan nemlig allerede nu begynde at arbejde i den retning: Lave jordfordelingsprojekter, søge statslige puljer og tilskud til at få det til at ske. 

 
“I Region Fyn vil vi rigtig gerne bakke op om, at vandforsyningerne kan sikre grundvandet bedst muligt, så der også er godt drikkevand til de kommende generationer. Derfor har vi i samarbejde med sekretariat i Solrød lavet et oplæg som vandværkernes bestyrelser kan bruge lokalt,” siger Bent Lollesgaard, formand for Region Fyn.  

På vegne af Region Fyn sendte Bent Lollesgaard i slutningen af oktober 2024 en mail ud til samtlige af Danske Vandværkers medlemsbestyrelser på Fyn med en opfordring om at tage de første skridt og sætte gang i den lokale debat om grundvandsbeskyttelse, blandt andet i form af grundvandsparker. 

Et frø skal spire

Som en del af regeringsgrundlaget blev der i 2023 sat gang i en kortlægning af 640.000 hektar i Danmark, der i dag er udpeget som indsatsområder. 

Pilotprojektet på Fyn bliver model for den landsdækkende, ensartede udpegning af sårbare grundvandsdannende områder. Den nye metode undersøger grundvandsdannelsen og transporttiden til boringerne og viser, at der er omkring 28.300 hektar sårbare områder på Fyn, hvoraf cirka 17.800 hektar er på landbrugsjord.  

Miljøstyrelsens kort viser både en konkret og autoriseret udpegning af de sårbare drikkevandsområder, som Danske Vandværker sammen med blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og DANVA længe har kæmpet for skal beskyttes med forbud mod brug af miljøfremmede stoffer. 
 
Lige som Danske Vandværker og Region Fyn har opfordret vandværkerne til at tage handsken op, har de øvrige parter i det blågrønne samarbejde – blandt andre Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Dansk Ornitologisk Forening og DANVA – også sat en målrettet indsats i gang for at sikre et lokalt og regionalt fokus. 

Det er nemlig oplagt at koble arealerne med muligheden for at få mere natur i en kommune og undersøge, om man kan bringe midlerne fra aftalen om et grønt Danmark sammen med det lokale vandværks interesse i at fremtidssikre forsyningen af rent drikkevand.  

“Nu ved vi præcis, hvor der kan etableres grundvandsbeskyttelse og grundvandsparker på Fyn. Det er kun politisk vilje og økonomi, der mangler, for at det nu kan blive til virkelighed – og nogle er allerede i gang. Vi ved, at der ligger et stort arbejde, inden man kan komme i mål med et sådant projekt – men det er afgørende for at sikre vores børns og børnebørns gode drikkevand. På den måde minder det om et frø, der først skal spire, inden man kan se blomsten,” siger Bent Lollesgaard.  

Varm op til valget

I et år med et kommunalvalg på programmet er det desuden oplagt at tænke i, hvordan grundvand kan komme højt op på dagsordenen kommunalt: 

“Vandværksbestyrelserne kan allerede nu udvælge nogle af de temaer, som de vil forsøge at præge kommunalvalget i november 2025 med. Jeg opfordrer til, at man begynder at varme op til debatten næste efterår og sætter fokus på, at der skal laves en konkret handlingsplan til, hvordan man kommunalt kommer i mål i næste valgperiode med beskyttelsen af drikkevandsområderne og mere natur lokalt,” siger Bent Lollesgaard.  

Sæt gang i den lokale debat

Fynske vandværker er blevet opfordret af Danske Vandværker og Region Fyn til at overveje en eller flere af disse handlinger: 

  • Samarbejde om realisering af grundvandsparker med Region Fyns bestyrelse eller vandrådene på Fyn. Invitér kommunerne til vandrådsmøderne og start en dialog om indsatsplan.
  • Skriv et læserbrev til lokalavisen, nyhedsbrev eller opslag på Facebook. Kontakt sekretariatet, hvis I har behov for hjælp med presse og kommunikation.
  • Skab en lokal alliance mellem jeres vandværk, Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling og evt. andre grønne/friluftsorganisationer (Dansk Ornitologisk Forening (DOF), Friluftsrådet m.fl.) og lav en fælles henvendelse til byrådet med opfordring til at lave en lokal handlingsplan, der beskytter de udpegede områder i kommunen.
  • Inviter til et lokalt borgermøde, hvor I sætter fokus på emnet og mulige løsninger så som skovrejsning, etablering af nye naturområder, omlægning til økologisk jordbrug.

På et lokalt borgermøde kunne I for eksempel

  • Invitere en repræsentant fra kommunens forvaltning, som kan fortælle om Miljøstyrelsens kort, hvad det betyder lokalt, og hvilke muligheder, der er. 
  • Invitere en naturvejleder/ekspert, som kan sige noget om mulighederne for nye naturområder. 
  • Invitere lokale politikere til at drøfte deres syn på drikkevandsbeskyttelse, grundvandsparker og natur. 
  • Invitere lokale lodsejere, som kan fortælle, hvad de tænker om emnet. 

Eksempler

Både store og mindre vandforsyninger er allerede i fuld gang med at sikre det fynske grundvand.  
 
Her er tre eksempler på forskellige størrelser af projekter på Fyn, der både sikrer grundvand, natur og biodiversitet.  

Skov i Ebberup

I 2023 købte det fynske vandværk Ebberup Vandværk 5,11 hektar jord i vandværkets indvindingsområde og plantede 400 træer. Skoven skal både binde CO2, bidrage til øget biodiversitet og blive et rekreativt område for borgerne. Ebberup Vandværk har finansieret skoven med støtte fra Klimaskovfonden.

Læs mere om Ebberup her

Brylle Vandskov

Også det strategiske partnerskab om Brylle Vandskov, der blev indviet i 2017 og som dækker 150 hektar, er et eksempel på et samarbejde om skovrejsning og grundvandsbeskyttelse.
Bag Brylle Vandskov står Hedeselskabet, VandCenter Syd og Assens og Odense Kommuner.

Læse mere om på Hedeselskabets hjemmeside

Holmehave Naturprojekt

Det ambitiøse Holmehave Naturprojekt ved Tommerup på Fyn har som ambition at skabe et 550 hektar stort naturområde, der skal bidrage til grundvandsbeskyttelse, reduktion af kvælstofudledning, CO2-binding og forbedring af biodiversitet og friluftsliv. Der er de seneste 3 år blevet byttet jord på kryds og tværs i området omkring Tommerup, og i november 2024 blev den multifunktionelle jordfordeling, som baner vejen for mere natur og skovrejsning for at beskytte grundvandet, afsluttet.

Bag projektet står Assens Kommune, VandCenter Syd, Hedeselskabet og lokale lodsejere

Projektet realiseres via jordfordeling med økonomisk støtte og bistand fra Staten og EU via Landbrugsstyrelsen og med midler til jordopkøb fra Vandcenter Syd og Hedeselskabet.

Desuden modtager projektet støtte fra Nordisk Ministerråd til udarbejdelse af en strategisk helhedsplan for området, der integrerer og vægter de mange hensyn, der skal tages, når udfordringerne i det åbne land skal adresseres.
Københavns Universitet har bidraget med analyser og organisering af workshops.

Læs mere på Assens Kommunes hjemmeside

Udgivet 17. dec. 2024