Gå til indhold

Drikkevandsfonden fortsætter 2 år mere

Drikkevandsfonden får tilført 200 millioner kroner og kan derfor fortsætte i yderligere to år – 2026 og 2027.

Torsdag besluttede et flertal i Folketinget, at midlerne, der blev afsat til drikkevandsbeskyttelse med sidste års aftale om Grøn Fond, skal bruges til at levetidsforlænge Drikkevandsfonden med yderligere to år. Med den nye aftale er det forventningen, at der kan beskyttes cirka 4800 hektar jord, skriver Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.

”Det er en fantastisk nyhed for vores drikkevand, at Drikkevandsfonden fortætter to år mere. Det er en helt nødvendig investering i fremtidens drikkevand, der i de her år er under meget stort pres. Mange af de projekter, der tidligere har fået støtte, viser også potentialerne for at løfte flere vigtige dagsordener samtidig med drikkevandsbeskyttelsen – blandt andet skovrejsning, omlægning til økologi, natur og biodiversitet,” siger Lise Lotte Toft.

Der bliver afsat 92 millioner kroner i 2026 og 98 millioner kroner i 2027 til at forlænge Drikkevandsfondens tilskudspuljer. Kriterierne for uddeling af tilskudsmidlerne vil ifølge aftalen blive justeret, så de kan prioriteres i de sårbare grundvandsdannende områder, der lige nu er i gang med at blive udpeget i den landsdækkende kortlægning, som forventes afsluttet i 2026. Midlerne vil også fortsat blive givet til indsatser på sårbare arealer og prioriteres i strategisk vigtige områder, herunder områder, hvor der er få til at dele udgifterne, som eksempelvis små øer eller i landdistrikterne. Aftalepartierne vil på baggrund af en ansøgningsrunde og et fagligt oplæg fra Miljø- og Ligestillingsministeriet aftale den konkrete udmøntning af tilskudsmidlerne.

Drikkevandsfondens tilskudspulje til medfinansiering af drikkevandsbeskyttelse yder tilskud på maksimalt 40 procent af projekternes omkostninger. Det kræver derfor en medfinansiering fra kommuner, vandværker og vandsamarbejder, når projekterne skal realiseres.

Drikkevandsfonden har et todelt formål: Dels to tilskudspuljer til målrettet grundvandsbeskyttelse, dels vidensarbejde på drikkevandsområdet. De to tilskudspuljer går til 1) sløjfning af ubenyttede boringer og 2) til medfinansiering af drikkevandsbeskyttelse, hvor blandt andre vandværker kan søge om midler til beskyttelse af strategisk vigtige indvindingsområder, eksempelvis som opkøb af jord til skovrejsning, etablering af ny natur eller omlægning til økologi.

I forhold til vidensarbejdet er der nu afsat 11 millioner kroner i 2026 og 5 millioner kroner i 2027 målrettet et styrket vidensgrundlag for behovet for grundvandsbeskyttelse under Drikkevandsfonden. Aftalepartierne er også enige om at følge indsatsen for beskyttelse af vores drikkevand nøje og vil drøfte yderligere tiltag, hvis ikke fremtidssikringen af drikkevandet sker i et tilstrækkeligt højt tempo

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Moderaterne, Venstre, SF, Konservative, Enhedslisten og Radikale Venstre.

Kommende arrangementer

Udgivet 04. apr. 2025