Gå til indhold

Brug tørken som anledning til risikovurdering

Tørken har fyldt nyhedsbilledet de sidste uger. Vandværker landet over opfordrer til mådehold og kommer med anvisninger i forhold til vandforbrug på grund af den manglende regn og udbredte tørke.


Og det er sandsynligvis ikke kun i år, at vi skal håndtere konsekvenserne af en udbredt tørke. Ifølge DMI vil tørker opstå langt hyppigere i fremtiden.

Anledning til risikovurdering og langsigtede planer

Det er derfor også en anledning til, at man som vandværk forbereder sig på, hvordan man også fremover vil håndtere varme somre med næsten ingen nedbør.


Direktør i Danske Vandværker Susan Münster blev i denne uge interviewet til nyhedsmediet CleantechWatch. Her opfordrer hun til, at vandværkerne bruger anledningen til at kigge lidt mere langsigtet.
”Det er på høje tid for nogle vandselskaber at få lavet en risikovurdering for at se, hvor sårbare forsyningssikkerheden er,” sagde Susan Münster til CleantechWatch.


Det handler bl.a. om at se på, om lagringsmulighederne er tilstrækkelige, eller om tankbeholdningen bør udvides for at kunne klare sig igennem tørre perioder. Ligeledes er netværk vigtigt. Vandværkerne bør sørge for at være nødforbundne og i dialog om udfordringer, og om hvorvidt de kan løse dem i fællesskab.
Allerede nu tager flere vandselskaber stilling til dette, og derfor ser Susan Münster også flere ressourcer blive afsat til at håndtere tørken i fremtiden.


”Det er vandværkernes ansvar at få styr på, at der er nok vand, og når prognoserne er, at vi ser ind i disse somre, må man investere i fremtiden. Vi ser allerede flere investeringer på området.”


Worst case scenario, hvis vandselskaberne bare lader stå til, er ifølge Danske Vandværker, at man bliver nødt til at lukke for vandforsyninger på den korte bane. På den lange bane er det at sikre vand nok til alle i ordentlig kvalitet.

Du kan læse hele artiklen på CleantechWatch

Udgivet 20. jun. 2023