Gå til indhold
Vandanalyse kolber

Pesticider og rensemetoder

DMS, desphenyl-chloridazon og BAM – pesticider kommer i mange former.

Pesticider kommer i mange former. Kender du pesticiderne, og hvordan man renser for dem? Hvis ikke, så er dette kursus noget for dig.

Igennem de sidste par år har der været mange overskrifter i medierne om pesticidrester i drikkevandet, og det er enhver vandværkmands værste mareridt, hvis resultater af vandprøven viser spor af pesticider, der er over det tilladte.

Kurset gennemgår mulige handleplaner og tiltag, der kan iværksættes ved forurening med pesticider og/eller deres nedbrydningsprodukter. Tiltagene omfatter både videregående vandbehandling og mere simple tiltag. Forskellige videregående vandbehandlingsteknikker gennemgås og sammenlignes teknisk og økonomisk.

Miljøstyrelsens ”Vejledning om videregående vandbehandling” benyttes som grundlag for en gennemgang af, hvad der kræves i forbindelse med ansøgning om tilladelse til videregående vandbehandling.

Udbytte

Formålet er at introducere kursisten til forskellige typer af pesticider, begreber og teknikker til, hvad der kan gøres, når der konstateres forurening.
Desuden gennemgås rensemetoder og andre mulige tiltag man kan benytte for at levere rent drikkevand på en sikker og økonomisk ansvarlig måde tilpasset vandværkets størrelse og driftsforhold.

Målgruppe

Kurset henvender sig til medlemmer i vandværkets bestyrelse og driftsfolk, der ønsker en grundlæggende viden om emnet.

Indhold

På kurset gennemgår vi:

  • Pesticider, deres anvendelse og nedbrydningsprodukter
  • Forureningskilder og -omfang
  • Handlingsplaner
  • Mulige tiltag uden videregående vandbehandling Videregående vandbehandlingsteknikker
  • Gennemgang af teknikker til rensning: Aktiv kul filtrering, biologisk nedbrydning, membranfiltrering, kemisk oxidation, ionbytning
  • Fordele og ulemper ved de forskellige mulige tiltag
  • Ansøgning om videregående vandbehandling – gennemgang af Miljøstyrelsens vejledning
  • Økonomi ved rensning og andre tiltag

Underviser

Vibeke Dorf Nørregaard

Vibeke Dorf Nørgaard

Krüger

Forplejning

Der serveres en varm ret med et glas vin, øl eller vand til arrangementet

Udgivet 28. jan. 2023