Oversigt over PFAS-fund i drikkevand
Alle almene vandværker i Danmark skulle senest 21. november 2022 kontrollere deres vand for fire PFAS-stoffer: PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS.
Danske Vandværker har været i dialog med det ene vandværk i Lejre Kommune med fund over grænseværdien.
Status er, at vandværket nu modtager alt drikkevand gennem en nødforsyning fra nabovandværket, og at forbrugerne ikke skal være bekymret for at drikke vandet.
Overblikket er dannet 31. januar 2023, idet der ifølge loven kan gå op til 10 uger fra prøvetagningstidspunktet til resultaterne bliver frigivet til den fælles offentlige JUPITER-database.
Udtrækket fra JUPITER-databasen viser, at 1.744 vandværker i Danmark har analyseret vandet for et eller flere af de fire PFAS-stoffer: PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS med værdier ned til en detektionsgrænse på minimum 2 nanogram per. liter.
Ud fra vandværkernes unikke anlægs-ID, svarer det til, at ca. 88 procent af samtlige aktive almene vandværker (1.971 stk.) har fået udtaget en drikkevandsanalyse for et eller flere af de fire PFAS-stoffer.
Kun på ét ud af de 1.744 vandværker, er der aktuelle overskridelser af grænseværdien i drikkevandet – det svarer til 0,05 procent alle alle aktive almene vandværker.
Og der er aktuelle fund under grænseværdien på 98 vandværker, hvilket svarer til 5 procent af alle vandværker.
Kort over hvor PFAS er fundet
Det er ikke muligt at tage højde for nødforsyninger i oversigten. Det vil sige, at de vandværker, der i dag modtager alt deres vand gennem en nødforsyning, ikke vil fremstå som overskredet, hvis de har analyseret det importerede ”rene” vand hos en forbruger.