Gå til indhold

Undgå risikoen for legionella

Du kan selv være med til at nedsætte væksten af Legionellabakterien ved at være opmærksom på nogle enkle ting.

Det er vigtigt at skelne mellem koldt vand og varmt vand

Legionellabakterier kan føres tilbage til varmtvandsinstallationer. 

Der er ingen sundhedsrisiko forbundet med at drikke koldt vand fra hanen, når blot man efterlever en enkelt rutine. Lad altid koldtvandshanen løbe et par minutter, når du ikke har brugt vand i en weekend eller længere periode. Hellere lade hanen løbe lidt for længe end lidt for kort tid.
 
Fra lovgivningen anbefales det, at temperaturen på det kolde vand er under 12 grader, når det når frem til forbrugernes vandhane. Drikkevandet er i gennemsnit mellem 8-10 grader, når det forlader vandværket. Risikoen for at der sker en mindre temperaturstigning på ledningsnettet er højest i sommerperioden, hvor temperaturen i jorden også er på sit højeste.

De mange dødsfald på grund af Legionellasyge kan spores tilbage til varmtvandsbeholdere og vandinstallationer i private boliger, og mange smittetilfælde skyldes brusebadet. I brusebadet indånder man forstøvet vand (aero­soler), som især for svækkede personer kan resultere i smitte med Legionella.
 
Undgå, at Legionellabakterier formere sig

  • Hold temperaturen i varmtvandsbeholderen på 55-60 grader
  • Skyl vandinstallationen igennem et par gange om ugen
  • Sikre at rør til koldt og varmt vand ikke er placeret så tæt på hinanden, at temperaturen i rørene påvirker hinanden.

Legionella – hvad er det?

Legionella er en bakterie, der forekommer naturligt, men som ikke er almindelig på vandværkerne eller i vandværkernes ledningsnet. Derimod forekommer bakterien i bygningers varmtvandsanlæg, da den trives godt i lunkent og stillestående vand. Så bliver varmtvandsbeholderen ikke håndteret korrekt, er der risiko for, at der kan vokse Legionellabakterier i vandet.

Sådan bliver man smittet

Legionellabakterier er ikke et problem for raske mennesker, men personer med et svækket immunforsvar kan risikere at blive alvorligt syge.

Man bliver smittet ved at indånde vanddråber (aerosoler) med væsentlige koncentrationer af bakterien. Aerosoler kan f.eks. dannes i brusebadet, i spa- og boblebade og i klimaanlæg med befugtning.

Symptomerne på legionærsyge er som lungebetændelse med høj feber, kuldegysninger, hoved- og muskelsmerter samt kvalme og diarre.

Historien bag legionærsygen

Måske har du hørt om legionærsygen, der ramte deltagerne under en kongres for amerikanske krigsveteraner for snart 50 år siden?

Mange af veteranerne blev syge og en del døde uden, at myndighederne i første omgang kunne forklare hvorfor. Senere blev det fastslået, at en bakterie, der var blevet spredt ved forstøvning af vand via klimaanlægget, var endt i lungerne på deltagerne, hvoraf flere var alderdomssvækkede og derfor særligt udsatte for infektionen. Bakterien blev døbt Legionella, og sygdomsforløbet kaldes legionærsyge.

Stor stigning i Legionella tilfælde

I 2016 faldt antallet af Legionella tilfælde i forhold til 2015, men siden efter året 2017 er der set en kraftig stigning af smittede personer i Danmark. I 2016 blev der anmeldt 170 tilfælde, heraf er 133 formodentlig smittet her i landet. I alt 22 patienter døde af eller i forbindelse med sygdommen.

Kilde: Statens Serum Institut

Udgivet 04. nov. 2022