Gå til indhold

Unge skal på banen i de demokratiske virksomheder

Hvor er de unge, spørger medlemsdemokratiske virksomheder sig selv om over hele landet. Programmet TalentLab skaber over de næste år nye netværks- og kompetenceudviklingsmuligheder for unge og inspirerer og udvikler deltagelsesformerne i erhvervsdemokratiet.

Nu skal de unge på banen – Kick off-arrangement

I går holdt Tænketanken Demokratisk Erhverv kick-off-arrangement for Demokratisk TalentLab på Station på Copenhagen Business School på Frederiksberg, hvor mere end 20 demokratiske virksomheder deltog.

Kick off på talentudvikling

TalentLab skal kickstarte andelsdemokratiet gennem unges engagement, så Danske Vandværker sammen med de øvrige partnere i projektet kan få inspiration til, hvordan vi kan indvie en ny generation i vandværksarbejdet og medlems- og forbrugerdemokratiet.

Ud over et smugkig på resultaterne af et spritnyt studie af diversiteten i demokratiske virksomheder, som offentliggøres i næste uge, satte kick-off-mødet fokus på den eksisterende viden om de unges deltagelse i medlemsdemokratiet generelt og på TalentLab-programmet specifikt.

Unges erfaring med engagement

Eftermiddagens program blev rundet af med en paneldebat, hvor tre unge, som er engagerede i forskellige demokratiske virksomheder, fortalte om deres erfaringer.

Panelet bestod af (fra højre)Ditte Rasmussen Brøgger (moderator) samt Rasmus Kjær Slot, Monika Skadborg og Naima Yasin.

Panelet bestod af Naima Yasin, sekretariatsleder for SAGA og podcastvært på A Seat At The Table, Monika Skadborg, tidligere forperson for ungeklimarådet, tidligere medlem af hovedbestyrelsen for Ingeniørforeningen IDA og repræsentantskabsmedlem i TryghedsGruppen, og Rasmus Kjær Slot, blandt andet tidligere næstformand for Danske Studerendes Fællesråd og Forretningsudvalget i Dansk Ungdoms Fællesråd.

Et af budskaberne var, at det at være ung er en kompetence i sig selv, fordi hver enkelt generation har et unikt indblik og erfaringsbaseret viden med netop at vokse op i en bestemt tid. Samtidig blev det understreget, at den enkelte unge – som andre generationer – ikke kan gøres til talerør for en hel generation, men skal mødes som enkeltindivid.

Og så fortalte Monika Skadborg om, hvor vigtigt der er, at de erfarne bestyrelsesmedlemmer er med til at oversætte indforståetheder i bestyrelseslokalet – både ord, gamle konflikter og positioneringer. For hvis vi gerne vil have flere unge stemmer ind i beslutningsrummet, skal vi også være klar til at blive udfordret og ændre vores egen praksis.

Som Naima Yasin understregede, så skal de siddende medlemmer være deres magtposition bevidst og tage den nødvendige tid til, at der sidder flere forskellige perspektiver i et rum, som skal lyttes til. Det i sig selv er en udfordring af de eksisterende magtstrukturer, som kan skabe en større åbenhed over for nye måder at gøre tingene på. Og det er helt afgørende for, at vi får gjort plads til flere forskelle i bestyrelseslokalerne. Det er utvivlsomt en stor, men meget vigtig kommunikations- og relationsopgave at sikre, at dem vi i dag mangler i bestyrelserne, får en plads omkring bordet. Og et af de første skridt på vejen er at åbne op og gøre det tydeligt, hvor man skal gå hen for at få indflydelse.

Rasmus Kjær Slot havde også et meget konkret råd: Gør beslutningsprocesserne kortere, og øg muligheden for indflydelse. Det taler til en anden gruppe end dem, der sidder på magten i dag.

Kom med

TalentLab har nu åbent for tilmeldinger til netværket, og hvis du er interesseret i at blive en del af programmet, kan du læse mere og sende en ansøgning her til TalentLAB.

Udgivet 27. okt. 2023