Gå til indhold

Skovgro får fondsmidler til at beskytte drikkevand og plante skov

I disse dage er det svært for Foreningen Skovgro og Nyrup Vandværk at få armene ned af bar jubel.

Årsagen er, at Nordea-fonden netop har bevilliget 912.000 kroner fra puljen ”Her gror vi”. Pengene gør det muligt for den lokale og regionale borgergruppe Skovgro at købe 4,9 hektar landbrugsjord, hvor der skal plantes skov med det formål at beskytte drikkevandet.

Nærmere bestemt er det projektet med navnet ”Skovplantning i fællesskab – tæt på by og land”, som får den økonomiske støtte, og dermed bliver det muligt at give tidligere landbrugsjord nyt liv og samtidig passe på drikkevandet.

Egentlig startede det hele med vandværkets BNBO. Den lodsejer, der ejer det areal, der nu er på spil, ville gerne sælge.

”Vi havde hørt om Skovgro, så vi kontaktede foreningen. Derpå gik det slag i slag, og nu står vi her, hvor Skovgro via det fælles projekt kan købe jorden, og vi kan tinglyse den, så sprøjtemidler forbydes, og der kan i samarbejde med en stribe lokale borgere og instruktioner etableres skov på arealet”, fortæller Troels Tarpgaard, kasserer i Nyrup Vandværk.

”Alle vinder på det: Drikkevandet, biodiversitet og fællesskabet i området, så der er bestemt tale om en win-win-situation. I Skovgro er vi optaget af alt dét, som fællesskaber kan. Vi sætter ind dér, hvor drikkevandet skal beskyttes samtidig med at vi arbejder for at modvirke klimaforandringer og har mulighed for at skabe mere natur. Dermed er dette projekt en større og kompleks fortælling, hvor tingene hænger rigtig godt sammen”, fortæller medstifter og forperson for Skovgro, Lotte Rømer Grove. Og hun fortsætter:

”Vi har en spændende tid foran os, for med pengedonationen kan vi for alvor komme i gang med at styrke dialogen med folk og institutioner med tilknytning til stedet. Det er blandt andre Højby Lokalform, Ørskov Begravelsesforretning, Odsherred Kommune, Den Rytmiske Højskole og Idrætsefterskolen – skoler, der begge ønsker at få mere natur ind i deres forløb og undervisning. Vi glæder os til en positiv dialog, hvor vi udvikler ideerne sammen, og det hele skal ende med beplantning og jordberigelse af arealet”.

Men først skal landmanden høste sin afgrøder til efteråret. Og så kan selv salget og tinglysningen af jorden falde på plads.

”I løbet af 2025 kan vi komme i gang med at omsætte ideerne til konkrete aktiviteter. Det første vi gør, er, at vi inviterer en skovfoged og alle interessenterne med ud på arealet med det formål at lære om, hvilke potentialer jorden har”, siger Lotte Rømer Grove.

Økonomien omkring projektet indeholder donationen fra Nordea-fonden. Ligeså betaler Nyrup Vandværk et tilskud til Skovgro svarende til BNBO-erstatningen.

”Pengene til BNBO-erstatningen havde vi kalkuleret og budgetteret med. Vi har haft Skovgro med på generalforsamling, og sammen informerede vi om projektet, og der var positiv feedback fra alle – også fra lodsejerne, som sælger sin jord”, siger Troels Tarpgaard.

Skovgro køber 4,9 hektar landbrugsjord og yderligere 0,6 hektar mose indgå i aftalen.

 ”Det er helt fint for os, at der også følger et lille moseområde med i handlen – mosen bidrager til at skabe fugt og har en herlighedsværdi og kan hjælpe med nyt liv til landbrugsjorden”, siger Lotte Rømer grove.

Det som Skovgro vil fokusere på, hedder naturnær skovplantning. Det vil sige, at naturen får en hjælpende hånd i form af forskellige urter, der binder kulstof – det e godt for træernes rodnet.

”Selv om vi glæder os usigeligt over millionbeløb fra Nordea-fonden, så vil vi ikke være kede af donationer til Skovgros arbejde. Donationer eller medlemskab af forening kan købes vi vores hjemmeside”, slutter Lotte Rømer Grove.

Læs mere om Skovgro her

Skovgro støttes af Projekt Bæredygtig Vandforsyning, som drives af Region Sjælland og Danske Vandværker.

Udgivet 24. maj. 2024