Rapport: Sikkerhed på nettet starter med et stærkt kodeord
Kodeord er stadig et svagt led i it-sikkerheden for både borgere og offentligt ansatte. Det er konklusionen i en rapport om borgernes informationssikkerhed, som blev udgivet af Digitaliseringsstyrelsen i 2020.
En fjerdedel af de offentligt ansatte har for eksempel oplyst, at de genbruger kodeord. Der er godt nok tale om en positiv udvikling i forhold til 2018, hvor 37 procent angav, at de genbrugte deres kodeord, men det er stadig et problem. Kodeord er jo helt centralt i beskyttelsen af samfundets informationer.
Dit kodeord, eller password, fungerer som nøglen til din hoveddør. Hvis andre får fingre i nøglen, kan de få adgang til alt det indhold, nøglen skal beskytte.
Kun 16 procent efterlever anbefalinger
Kun 16 procent af borgerne oplyser, at de efterlever anbefalingerne om at have et stærkt kodeord på mere end 12 tegn, og at de ikke bruger det flere steder.
Nedenfor har vi samlet en række tips, der kan hjælpe dig med at skærpe it-sikkerheden.
Tip: Byg et stærkt kodeord
Et stærkt kodeord på mindst 12 tegn består af store og små bogstaver, tal og specialtegn. For eksempel sådan, hvor kodeordet er nemt at huske, fordi det er bygget ud fra et almindeligt fornavn:
P1genInviteredeAnden? (Pia): 21 tegn
Tip: Passwordmanager
Brug en passwordmanager til både computer og telefon. En passwordmanager er et program, der opbevarer alle dine kodeord, som er beskyttet med kryptering. For at få adgang til passwordmanagerne skal du kun huske ét stærkt kodeord.
Der findes en række passwordmanagere – du kan søge på internettet for at finde den, der passer bedst til dig og dine enheder.
Tip: To trins login
Når du har sørget for, at dit kodeord er stærkt, kan du forbedre it-sikkerheden yderligere ved at bruge to-trins-login. Det betyder, at du skal igennem to trin for at logge ind. Du kan for eksempel få en sms-kode på din telefon, som du skal indtaste, efter du har indtastet dit normale kodeord.
Tip: Find mere viden
På sikkerdigital.dk har Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen samlet vigtig viden om informationssikkerhed. Du finder råd og vejledning, hvad enten du er borger, virksomhed eller myndighed.