Nye i bestyrelsen skal klædes godt på til arbejdet
Jesper, som er i begyndelsen af trediverne, er ny i bestyrelsen på Meløse Vandværk. Det var en nabo, som lokkede ham med til generalforsamlingen i 2020, og siden er det gået slag i slag med at blive klædt på til arbejdet. Han har blandt andet deltaget i Danske Vandværkers kursus, som er skræddersyet til nye i bestyrelsen.
“Jeg havde absolut ingen forstand på at drive vandværk. Jeg er godt nok håndværker, så det er ikke fremmed for mig at skulle bruge hænderne, men det med at arbejdet i en bestyrelse, dét havde jeg overhovedet ikke forstand på. Men vand er vigtigt, og jeg var nysgerrig, så jeg gik med, og jeg må sige, at der virkelig er mange spændende ting, man skal have styr på, siger han.
Meløse Vandværk er i gang med at arbejde sig hen imod at blive et distributionsvandværk. Der bliver lagt en forsyningsledning fra Hillerød til Meløse, derefter nedlægges de to produktionsværker. Meløse vandværk udpumper i omegnen af 70.000 kubikmeter årligt. Vandværket leverer til vandhanerne i 443 husstande. Skulle vandværket få problemer, er det forbundet med St. Lyngby Vandværk og også meget snart med Hillerød Forsyning via en ny forsyningsledning. På den måde er borgerne altid sikret vand i hanerne.
Kommer på ny i bestyrelsen-kursus
“De andre i bestyrelsen har været fantastisk gode til at tage imod mig. Lige fra starten har den gamle bestyrelse forsøgt at fylde viden på mig, ligesom jeg er blevet opfordret til at tage så mange kurser, jeg kan, for det bliver man kun klogere af. Vores formand går foran og deltager på en hel del af Danske Vandværkers kurser. Da vi så, at foreningen udbød et kursus, som hedder “Ny i Bestyrelsen, var jeg ikke i tvivl om, at det var lige noget for mig. Det sjove er, at selv om vores formand virkelig ved meget om at sidde i en bestyrelse, så gik han også med på kursus – og lærte en del, fortæller Jesper.
Planer for arbejdet på vandværket
Bestyrelsen på Meløse Vandværk er i gang med at sætte bestyrelsen op til at følge Kodeks for godt bestyrelsesarbejde”. Og det forholdsvise nye bestyrelsesmedlem synes, det giver god mening at arbejder sig hen mod at bruge især de 24 anbefalinger, som er en del af Kodeks:
“Jeg synes, anbefalingerne giver et godt overblik over arbejdet i bestyrelsen, måske især for mig eftersom jeg er ny i arbejdet. Men anbefalingerne sikrer, at vi kommer hele vejen rundt. Jeg synes også, det er vigtigt med en god struktur for arbejdet.
Vi skal være mere udadvendte
En af de ting, som Jesper især ønsker at give et løft, er vandværkets kommunikation med forbrugerne:
“Vi skal øge vores kommunikation, og ikke bare være et vandværk, som passer sig selv. Vi skal åbne os op, og det er vigtigt, at vi i bestyrelsen gør mere for at promovere os selv for at tiltrække nye andelshavere til bestyrelse arbejdet. Vi gør trods alt et stykke arbejde på vandværket, og det skal vi fortælle folk. Man kan godt sige, at mere kommunikation er en hjertesag for mig, forklarer det forholdsvise nye bestyrelsesmedlem på Meløse Vandværk.