Langt fra en umulig opgave at arbejde med frivillige aftaler
Mørkøv Vandværk er gået positivt ind i BNBO-arbejdet og har et godt samarbejde med kommunen, hvor der fra begyndelsen har været enighed om, hvordan man skulle gå til opgaven.
Mange vandværker har gennem de sidste år gjort en kæmpe indsats i forhold til at lande frivillige aftaler om BNBO. Nogle steder er processen gået i hårdknude, mens det for andre har været noget lettere at gå til. Et af de vandværker, der har grebet opgaven an med gå-på-mod og en smittende positiv indstilling, er Mørkøv Vandværk, der ligger i Holbæk Kommune på Sjælland.
I forhold til de frivillige aftaler og BNBO-processen fremhæver formand for Mørkøv Vandværk, Lars Mørkeberg, at bestyrelsen har lænet sig op ad Danske Vandværkers guider, rådgivning og formularer.
“Selvfølgelig var det en opgave, vandværket skulle påtage sig, men med det gode materiale – skabeloner og guides og den store hjælp fra Danske Vandværker i øvrigt – var det langt fra en umulig opgave at føre BNBO-processen igennem”, siger han og tilføjer med et grin:
“Når jeg tænker på, hvad vi skulle have brugt på bistand fra jurister, hvis ikke vi havde haft Danske Vandværker, ja så er vores årskontingent jo virkelig pengene værd”.
For ham og resten af bestyrelsen var det en overkommelig opgave at arbejde med at indgå de frivillige BNBO-aftaler.
“Jeg har også gjort mit for at udbrede det positive budskab, når jeg har talt med andre, som syntes, at det var en alt for stor opgave.
Her har jeg fortalt om vores oplevelse af, at processen slet ikke behøver være så uoverkommelig, fordi den er så velbeskrevet”.
Det er lykkedes vandværket at indgå aftaler om to ud af tre BNBO’er.
“Den tredje og sidste BNBO-aftale havde jeg forhandlet en pris med lodsejer, som bestyrelsen så samlet skulle tage stilling til. Her var der ikke enighed, så det endte med, at den aftale, jeg kom med, blev nedstemt”, fortæller Lars Mørkeberg, som ser det som et godt eksempel på, hvordan bestyrelsesarbejdet i Mørkøv Vandværk fungerer:
“Her er der ikke en, der dikterer slagets gang, nej, alles stemmer vejer lige tungt. Nu ligger den sidste aftale hos kommunen, og det er helt, som det skal være”, siger han.
Nu har Holbæk Kommune altså den sidste BNBO på sit bord. Bestyrelsen i Mørkøv Vandværk har et godt samarbejde med kommunen og oplever, at medarbejderne, der sidder med området, er utroligt kompetente.
“Vores kommunikation med kommunen er god, og kommunen løfter sin del af opgaven. Jeg vil også sende stor ros til Holbæk Kommune, som i første omgang anbefalede os at bruge Danske Vandværkers materiale: På den måde fik vi startet processen godt op. Og så var det en fordel, at vi vidste, at kommunen var enige i, hvordan der skulle meldes ting ind til kommunens medarbejdere, når aftalerne var landet”, afslutter Lars Mørkeberg.