Lokale grønne treparter: Derfor skal vandværkerne holde sig til
Toget, der transporter de lokale grønne treparter til endestationen, er kørt af sted. Men vandselskaber og vandværker er ikke inviteret med om bord. Derfor er det med minister Jeppe Bruus’ ord vigtigt, at vandværkerne holder sig til nu, for ved udgangen af 2025 skal planerne for arealomlægning være færdige. Så der skal arbejdes hurtigt!
Grundvandsbeskyttelse kan komme på dagsordenen
Grundvandsbeskyttelse er ikke tænkt med i den første del af den grønne trepart. Men grundvandsbeskyttelsen kan komme på dagsordenen ad bagvejen, så at sige, hvis vandværkerne griber chancen for at byde ind med viden og ønsker til grundvandsbeskyttelse nu.
Når der for eksempel udpeges arealer til skovrejsning, så er det klogt og helt oplagt, at den nye skov så vidt muligt placeres i områder, hvor der er behov for grundvandsbeskyttelse.
Regionale møder giver input og viden til at søge indflydelse
Danske Vandværkers regioner har planlagt informationsmøder om, hvordan I på vandværkerne og/eller i samarbejde med vandrådene kan komme med input og tale jeres sag i de lokale grønne treparter.
På møderne får I information, og I kan erfaringsudveksle om, hvad I kan gøre.
Se hvornår din region holder informationsmøde om de lokale grønne treparter
Penge til at understøtte et grønt Danmark
Alt i alt har staten afsat 43 milliarder kroner til implementering af Grøn Trepart – pengene skal blandt andet bruges til at købe lavbundsjord og til at rejse skov. Ud over det har Novo Nordisk-fonden afsæt 10 milliarder kroner.
Hvorfor nu?
Når vi slår på trommen for, at det er nu, at I skal søge indflydelse i de lokale grønne treparter, skyldes det, at det er i år, at der er en unik mulighed for at sikre synergier mellem klima, biodiversitet, skov og drikkevand. Men muligheden skal gribes nu, hvor store arealer skal omlægges, så vi i samme omgang får sikret de grundvandsdannende arealer. Hvis vi venter, skal vi på et senere tidspunkt igen forhandle med lodsejerne. Så hvorfor ikke tage alle forhandlingerne i samme omgang?
De lokale treparter skal tænke i store sammenhængende naturområder. Hvis I informerer om de planer I har på vandværket, kan det være en brik i de store omlægningsplaner, som skitseres nu.
Eksempel på vandværkers viden og planer
Et eksempel er, at et vandværk har i kig på en mulig fremtidig kildeplads, der grænser lige op til et udpeget naturområde. Dermed vil det være oplagt at tænke en sådan kildeplads med ind i områderne. Derfor er det vigtigt, at vandværkerne og vandrådene spiller ind med deres viden og ønsker til de lokale treparter.